Quantcast
Τεκμήρια διαβίωσης: Τον Απρίλιο το πόρισμα της ειδικής Επιτροπής - Οι αλλαγές που εξετάζονται - enikonomia.gr
share

Τεκμήρια διαβίωσης: Τον Απρίλιο το πόρισμα της ειδικής Επιτροπής – Οι αλλαγές που εξετάζονται

δημοσιεύτηκε:

Το πόρισμα της ειδικής Επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης αναμένεται να λάβει τον ερχόμενο Απρίλιο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η Επιτροπή θα προτείνει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο θέμα των τεκμηρίων προκειμένου να εξαλειφθούν οι υφιστάμενες στρεβλώσεις και αδικίες που οδηγούν χιλιάδες πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα να καταβάλλουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους.

Οι αλλαγές που αναμένεται να υπάρξουν είναι μεταξύ άλλων τα εξής:  

Μεσοσταθμική μείωση κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης το 2025. Δηλαδή το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης:

  • Θα μειωθεί στα 2.100 ευρώ για έναν άγαμο ή έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλει την φορολογική του  δήλωσή χωριστά από την σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το τεκμήριο αυτό διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ.
  • Θα μειωθεί σε 1.750 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης κι έχει επιλέξει να υποβάλλει κοινή δήλωση με την ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το συγκεκριμένο τεκμήριο ανέρχεται στα 2.500 ευρώ.

Αλλαγές όμως θα υπάρξουν και στον τρόπο που υπολογίζονται τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής. Δηλαδή θα αναπροσαρμοστούν οι  κλίμακες προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων προκειμένου να γίνουν πιο δίκαιες για τους φορολογούμενους.

Δεν αποκλείεται δε να υπάρξουν και τροποποιήσεις στο άρθρο 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δηλαδή στη λεγόμενη “ανάλωση κεφαλαίου” μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επικαλούνται εισοδήματα παλαιότερων ετών προκειμένου να καλύψουν σημαντικές  διαφορές τεκμηρίων και να να μην πληρώνουν φόρους .

Tι ισχύει σήμερα

Η υφιστάμενη νομοθεσία αναφέρει μεταξύ άλλων για τα τεκμήρια διαβίωσης τα εξής 

Κύρια κατοικία:

Το τεκμήριο για την κύρια κατοικία υπολογίζεται σύμφωνα με την επιφάνεια της δηλαδή:

  • 40 ευρώ ανά τ.μ είναι για κύριους χώρους μέχρι και 80 τ.μ.
  • 65 ευρώ ανά τ.μ. είναι για κύριους χώρους από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ.
  • 110 ευρώ ανά τ.μ. είναι για κύριους χώρους από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ.
  • 200 ευρώ ανά τ.μ. είναι για κύριους χώρους από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ.
  • 400 ευρώ ανά τ.μ είναι για κύριους χώρους από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι,

-Βοηθητικοί χώροι:

Στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνεται το τεκμήριο για  τους βοηθητικούς χώρους.  Αυτό προσαυξάνεται κατά 40% για κατοικίες περιοχών όπου οι  αντικειμενικές τιμές κυμαίνονται από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που είναι σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

-Τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα: 

Τα τεκμήρια διαβίωσης για τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα  υπολογίζονται ως εξής:

  • Τεκμήριο 4.000 ευρώ ισχύει για όχημα μέχρι και 1.200 κ.ε.
  • Προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά στο τεκμήριο για τα οχήματα άνω των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε.
  • Προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά στο τεκμήριο για τα οχήματα άνω των  2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε.

-Σκάφη αναψυχής:

Με βάση τα μέτρα υπολογίζεται το  τεκμήριο,

– Πισίνες:

Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους. Σε αυτήν την περίπτωση το ύψος του  τεκμηρίου διαμορφώνεται ανάλογα  με το αν η πισίνα είναι εξωτερική ή εσωτερική.

-Δίδακτρα:

Στον υπολογισμό του τεκμηρίου  λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που  δίνεται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

– Κόστος διαβίωσης:

Στα  3.000 ευρώ  διαμορφώνεται η ελάχιστη ετήσια δαπάνη για τον άγαμο και στα 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Τεκμήρια διαβίωσης: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων

Τα τελευταία στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων της ΑΑΔΕ για τα τεκμήρια διαβίωσης έδειξαν τα εξής:

  • Για εισοδήματα ύψους 2,84 δισ. ευρώ φορολογήθηκαν συνολικά 547.827 μισθωτοί παρόλο που δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση αποδοχές  ύψους 1,46 δισ. ευρώ.  Αυτό συνέβη επειδή με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκαν εισοδήματα ύψους 1,38 δισ. ευρώ.
  • Για εισοδήματα ύψους 2,29 δισ. ευρώ φορολογήθηκαν 465.238 συνταξιούχοι λόγω τεκμηρίων.  Οι εν λόγω φορολογούμενοι  δήλωσαν εισοδήματα 992 εκατ. ευρώ.
  • Εισοδήματα ύψους 209 εκατ. ευρώ δήλωσαν  377.292 εισοδηματίες . Ωστόσο οι συγκεκριμένοι πολίτες  φορολογήθηκαν για αποδοχές ύψους 1,98 δισ. ευρώ επειδή  τα τεκμήρια αποκάλυψαν εισοδήματα 1,78 δισ.  ευρώ
  • Η Εφορία πρόσθεσε τεκμαρτό εισόδημα 759 εκατ. ευρώ σε  180.889 ελεύθερους  επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αυτό συνέβη παρόλο που οι παραπάνω  δήλωσαν εισόδημα ύψους 391 εκατ. ευρώ.
  • Εισόδημα ύψους  185 εκατ. ευρώ  εμφάνισαν στην Εφορία  συνολικά 91.045 φορολογούμενοι με αγροτική δραστηριότητα.  Ωστόσο φορολογήθηκαν για πραγματικό και τεκμαρτό εισόδημα ύψους 513 εκατ. ευρώ  επειδή με την  με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκαν 328 εκατ. ευρώ

Διαπιστώνεται δε πως η πλειοψηφία των φορολογουμένων που πιάνεται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβιώσεως είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι  που έχουν κυρίως χαμηλά εισοδήματα και πληρώνουν έξτρα φόρους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.