Quantcast
Είδος πολυτελείας το βρεφικό γάλα: Ακριβότερο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες - "Χαρτογράφηση" των τιμών - enikonomia.gr
share

Είδος πολυτελείας το βρεφικό γάλα: Ακριβότερο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες – “Χαρτογράφηση” των τιμών

δημοσιεύτηκε:

Είδος πολυτελείας τείνει να γίνει το βρεφικό γάλα για τους γονείς καθώς στη χώρα μας είναι ακριβότερο έως και κατά 213% σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα στην Ελλάδα βρεφικό γάλα σε σκόνη για βρέφη 0-6 μηνών, 800 γραμμαρίων κοστίζει 32,80 ευρώ, ενώ στην Σουηδία το ίδιο προϊόν πωλείται στα 11 ευρώ.

«Ένα βρέφος έως 6 μηνών χρειάζεται από 2 με 2,5 κουτιά γάλα την εβδομάδα προκειμένου να κάνει 6 γεύματα την ημέρα ανά 4 ώρες.  Μπορεί να χρειαστούν και 3 κουτιά γάλα. Σε αυτήν τη περίπτωση μια οικογένεια θα ξοδέψει μόνο για  βρεφικό γάλα 200 με 250 ευρώ τον μήνα» τόνισε ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος μιλώντας στο MEGA.

«Το συγκεκριμένο γάλα το βρήκε  η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην  Σουηδία και στην Φινλανδία. Έχει μειωθεί η ποσότητα γιατί παλιά ήταν  1000 γραμμάρια η μεγάλη συσκευασία και 500 γραμμάρια η μικρή συσκευασία. Τώρα έχει γίνει 800 γραμμάρια η μεγάλη συσκευασία  και 400 γραμμάρια η μικρή συσκευασία και τετραπλασιάστηκε η τιμή. Αυτό συμβαίνει στην Φινλανδία και στην Σουηδία» συμπλήρωσε.

Δεύτερο παράδειγμα

Βρεφικό γάλα άλλης εταιρείας σε σκόνη για 0-6 μηνών 800 γραμμαρίων κοστίζει στην Ελλάδα 29,17 ευρώ και στην Σουηδία 10 ευρώ.

«Πάντα το βρεφικό γάλα ήταν φθηνότερο στο εξωτερικό από ότι στην χώρα μας αλλά ποτέ δεν υπήρχε τόσο μεγάλη απόκλιση στην τιμή .. έως  και 213% » τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ραυτόπουλος.

Τι έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας  της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το γάλα. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος  κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν στο 1.57 ευρώ το λίτρο από 1,39 ευρώ που ήταν το 2022 ενώ το 2022 η τιμή του ήταν στο 1,34 ευρώ.

Το γάλα (1 λίτρου) στο ψυγείο του σούπερ μάρκετ :

  • Πρόβειο ελαφρύ ή πλήρες: Η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 3,50 ευρώ και 3,70 ευρώ
  • Κατσικίσιο (χωρίς λακτόζη): Η τιμή του διαμορφώνεται μεταξύ 3,44 ευρώ και 3,60 ευρώ
  • Κατσικίσιο πλήρες: Η τιμή πώλησης του αρχίζει από 3 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 3,20 ευρώ
  • Φρέσκο αγελαδινό πλήρες ή ελαφρύ (ιδιωτικής ετικέτας ): Πωλείται μεταξύ 1 ευρώ και 2,28 ευρώ
  • Βιολογικό αγελαδινό γάλα πλήρες ή ελαφρύ(ιδιωτικής  ετικέτας):  Η τιμή του είναι από 1,80 ευρώ με  2,60 ευρώ
  • Βιολογικό παιδικό κατσικίσιο: Πωλείται από 3,35 ευρώ μέχρι και 3,50 ευρώ

«Oι γαλακτοβιομηχανίες θέλουν να μειώσουν την τιμή πώλησης του πρόβειου γάλακτος στον κτηνοτρόφο έως και 0,40 ευρώ. Ήδη ξεκίνησαν τα τιμολόγια. Δηλαδή το γάλα να πάει στο 1,40 ευρώ από 1,60 ευρώ που πωλείται σήμερα. Αυτό γίνεται επειδή η φέτα είναι ακριβή και δεν την αγοράζουν οι καταναλωτές  με αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει τις αποθήκες τους στα ψυγεία τους» σημείωσε μεταξύ άλλων

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Crash test στις τιμές  βρεφικού γάλακτος μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού

Νωρίτερα ο Alpha ανέφερε τις τιμές βρεφικού γάλακτος 800 γραμμαρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό:
  • Στην Ελλάδα πωλείται στα 26,34 ευρώ
  • Στο Βέλγιο ακριβός το ίδιο προϊόν πωλείται 13,28 ευρώ
  • Στη Σουηδία η τιμή δεν ξεπερνά τα 9,11 ευρώ
Σύγκριση τιμών βρεφικού γάλακτος  Ελλάδας με άλλες χώρες
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έβαλε στο ζύγι από 100 γραμμάρια βρεφικού γάλακτος ανά χώρα:
  • Στην Ελλάδα  κόστιζαν 3,55 ευρώ
  • Στην Λετονία 2,32 ευρώ
  • Στην Λιθουανία στα 3,14 ευρώ
Για τις ανατιμήσεις στο βρεφικό γάλα μίλησαν οι καταναλωτές στον Alpha. Καταναλωτής είπε ότι «το βρεφικό γάλα είναι πανάκριβο. 20 ευρώ κοστίζει το κουτί». Άλλη κυρία ανέφερε ότι «εγώ ξέρω ζευγάρι που φέρνει γάλα από την Γερμανία» και τρίτος καταναλωτής τόνισε ότι «θέλω 100 με 120 ευρώ τον μήνα για το γάλα. Είναι πανάκριβο».
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Βρεφικό γάλα: Τι δήλωσε ο Σκρέκας

Για τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει στο βρεφικό γάλα μίλησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.  « Σε κάποιες μάρκες το βρεφικό γάλα έχει αρχίσει και προσεγγίζει τη μέση τιμή της Ευρώπης, αλλά και εμείς θα προχωρήσουμε σε ελέγχους σε ό, τι αφορά το μεικτό κέρδος για να δούμε αν κάποια εταιρεία επιχειρεί να αισχροκερδήσει και να δούμε αν υπάρχουν δομικές στρεβλώσεις στην αγορά»  δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.Σκρέκας.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.