Quantcast
Αλεξανδρούπολη: «Έδεσε» στη ράδα το τεράστιο FSRU - Βήμα, βήμα η επιχείρηση για να αρχίσει η λειτουργία του - enikonomia.gr
share

Αλεξανδρούπολη: «Έδεσε» στη ράδα το τεράστιο FSRU – Βήμα, βήμα η επιχείρηση για να αρχίσει η λειτουργία του

δημοσιεύτηκε:

Στο αγκυροβόλιο (ράδα) του λιμένα Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε σήμερα το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο που θα λειτουργήσει ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου).

Το πλοίο έχει μήκος περίπου 300 μέτρα. Μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη. Με την λειτουργία του στον θαλάσσιο χώρο της Αλεξανδρούπολης, η πόλη θα γίνει νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το τεραστίων διαστάσεων πλοίο αναμένεται, μεθαύριο, να φύγει από το αγκυροβόλιο για τη θέση της μόνιμης αγκυροβολίας του η οποία είναι 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το λιμάνι απέναντι από τη Μάκρη.

Το αργότερο μέσα σε μία εβδομάδα και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα ολοκληρωθεί το δέσιμο του πλοίου στην οριστική του θέση. Θα χρειαστούν 12 άγκυρες, έξι μπροστά κι έξι πίσω και η βοήθεια ειδικών ρυμουλκών πλοίων.

Στη συνέχεια θα αρχίσει μια άλλη επιχείρηση που είναι η σύνδεση του πλωτού… εργοστασίου με την ακτή. Αυτό σημαίνει ότι θα εγκατασταθεί στο πλοίο ένα σύστημα επικοινωνίας με την ακτή. Θα είναι μια σειρά από καλώδια επικοινωνίας τα οποία θα μεταφέρουν την πληροφορία από το πλωτό προς την εγκατάσταση στο βυθό και από εκεί προς το βανοστάσιο της ακτής.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και η σύνδεση του υποθαλάσσιου σωλήνα με το πλοίο. Θα χρησιμοποιηθεί ένας εύκαμπτος σωλήνα. Υπάρχει ένα «ειδικό μπαλκόνι» επάνω στο πλοίο στο οποίο θα συνδεθούν αυτά τα δύο εξαρτήματα. δηλαδή το σύστημα επικοινωνίας και ο υποθαλάσσιος σωλήνας.

Έτσι το πλοίο θα μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες και κυρίως να μεταφέρει το αέριο το οποίο θα αεριοποιείται επάνω του, προς τον υποθαλάσσιο σωλήνα, για να φεύγει προς το δίκτυο. Το επόμενο βήμα θα είναι να έρθει το πρώτο πλοίο, να «δέσει» στο FSRU και να ξεφορτώσει LNG. Θα πρόκειται για δοκιμαστική διαδικασία, στην διάρκεια της οποίας θα γίνουν όλες οι προαπαιτούμενες δοκιμές όλου του εξοπλισμού (καυστήρων, αεριοποιητών κ.λ.π.).

Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και η σύνδεση του χερσαίου αγωγού με το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ – ολοκληρώνεται ο μετρητικός και ρυθμιστικός σταθμός της Αμφιτρίτης – και πλέον το FSRU θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Το δοκιμαστικό φορτίο εκτιμάται ότι θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη μεταξύ 15 και 20 Ιανουάριου. Οι δοκιμές εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν έξι με επτά εβδομάδες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.