Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο μέλλον για τους νέους εργαζόμενους για τις περισσότερες από τις χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ των οποίων και για την Ελλάδα, «βλέπει» ο οργανισμός με βάση και το προσδόκιμο ζωής, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά μέσο όρο περίπου δύο χρόνια έως τη δεκαετία του 2060 εκτιμά ο ΟΟΣΑ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Για νέο εργαζόμενο που έχει μπει στην αγορά εργασίας το 2022 η μέση ηλικία κανονικής συνταξιοδότησης στις χώρες του ΟΟΣΑ θα είναι με 40 χρόνια δουλειάς σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης για τους άνδρες τα 66,3 έτη (από 64,4 έτη σήμερα) και για τις γυναίκες τα 65,8 έτη (63,1 έτη).
Για το μέλλον (ουσιαστικά γα το 2060) η έκθεση εκτιμά ότι στην Ελλάδα η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης θα είναι λίγο κάτω από τον μέσο όρο του δηλαδή αύξηση 4 χρόνια στην ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 66 για όσους έχουν 40 χρόνια απασχόλησης. Ο Οργανισμός δεν κάνει πρόβλεψη για όσους δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 67 τους (γενικό όριο) ωστόσο με αντίστοιχη αύξηση το ηλικιακό όριο φτάνει στα 71.
Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης για τον νέο εργαζόμενο (εισήλθε στην αγορά εργασίας το 2022 και αφού θα έχει διανύσει 40 χρόνια εργασιακού βίου) πλήρη χρόνο ασφάλισης, η καθαρή σύνταξη θα αντιστοιχεί στο 80,8% του καθαρού μισθού του έναντι 50,7% για τους άντρες και 50,1% για τις γυναίκες κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Ως προς τις εισφορές σύνταξης η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (18,2%) με εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) 26%.