«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB στηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από στοχευμένα προγράμματα που στηρίζουν την ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.
Στόχος της HDB, η δημιουργία Ταμείου Μικροχρηματοδότησης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Το ταμείο θα παρέχει όχι μόνο κεφάλαια, αλλά κυρίως συμβουλές και καθοδήγηση, δικτύωση ώστε μια μικρή γυναικεία επιχείρηση, να βρει τους καλύτερους συνεργάτες, προμηθευτές, δίκτυα πωλήσεων, συνεργασίες, ώστε να πετύχει τον επενδυτικό της στόχο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γεώργιος Ζαββός.
Ο ίδιος είπε ότι είναι υποχρεωτική η ποσόστωση για την συμμετοχή των γυναικών κατά 25% στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, και τον σχετικό έλεγχο διενεργεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για τις εισηγμένες εταιρίες. Είπε ακόμα ότι στην Αναπτυξιακή Τράπεζα το 40% στο σύνολο των εργαζομένων είναι γυναίκες.
Τα μέτρα στήριξης των γυναικών
Επίσης, ο κ. Ζαββός μίλησε για τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας ως μια από τις πρώτες εταιρίες του δημοσίου που υιοθέτησαν τα ESG (Environmental- Social – Governance) κριτήρια τόσο στην εσωτερική τους λειτουργία, όσο και στα χρηματοδοτικά της εργαλεία.
«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα παρέχει το Ταμείο Καινοτομίας το οποίο παρέχει κεφάλαια επιστροφής -το 5% του δανείου- επιστρέφεται ως bonus, στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν ESG κριτήρια. Παράλληλα, δημιούργησε το εργαλείο ESG tracker, που παρέχεται δωρεάν στο site της HDB, όπου όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να αυτό-αξιολογηθούν σχετικά με την εφαρμογή των ESG κριτηρίων και να λάβουν report που αναδεικνύει τα κενά τους και τα σημεία που χρήζουν βελτίωση», σημείωσε.
Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
Αναφερόμενος στα επόμενα προϊόντα της τράπεζας, πρόσθεσε ότι στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζει η HDB για το 2024 και μετά, όλες οι επιχειρήσεις που υποβάλουν αίτημα για χρηματοδότηση θα πρέπει τα έχουν πρώτα υποβάλλει και έκθεση για την εφαρμογή των ESG κριτηρίων.
«Σκοπός είναι οι γυναίκες να μη αναπτύσσουν επιχειρηματικότητα ανάγκης, αλλά με τη στήριξη της Πολιτείας να δημιουργηθούν δυναμικές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις από τους στυλοβάτες του κοινωνικού ιστού που είναι οι γυναίκες», δήλωσε ο κ. Ζαββός.