Μία αποτίμηση της κατάστασης, από τη στιγμή που ψηφίστηκε η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή, έκανε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
O Γάλλος επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ έγραψε στο προσωπικό του blog, ότι δέκα μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, μία δυναμική πολιτική κοινών δεσμεύσεων και υποσχέσεων που τηρήθηκαν, επιτέλους προχωρά. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και εγώ, συνεισφέραμε σε αυτή την πολιτική εξέλιξη, που μπορεί να ξαναβάλει την Ευρώπη στις ράγες και να πορευτούμε όλοι μαζί.
Ξέρουμε ότι το κλειδί της επιτυχίας αυτής της συμφωνίας και του νέου προγράμματος βοήθειας είναι να δείξουμε όλοι υπευθυνότητα.
Και οι θετικές εξελίξεις, ακόμα και οι χθεσινοβραδινές, πιστώνονται σε όλες τις πλευρές.
Πρώτα στην Ελλάδα, που υιοθετεί τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
Η προσπάθεια θα ήταν καταδικασμένη, αν περνούσε η αντίληψη ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις επιβάλλονταν από εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή, τους εταίρους.
Οι ελληνικές αρχές, όμως, έκαναν προσπάθειες για να εκσυγχρονίσουν με δική τους θέληση τις δομές του κράτους.
Πέτυχαν να υιοθετηθεί από τη Βουλή ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θεωρούνται προαπαιτούμενα από τους δανειστές, περνώντας μέτρα και στις 15 Ιουλίου και χθες.
Πρέπει να αναγνωρίσω και να χαιρετίσω αυτή την προσπάθεια. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την Αθήνα και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που έδωσε μία άμεση απάντηση σε όσους ήθελαν από τη χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
Ο Μοσκοβισί αναφέρθηκε επίσης και στα άλλα κράτη μέλη, όπως την Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία που ενέκριναν μέσω των κοινοβουλίων τους τη συμφωνία και επισήμανε και το δάνειο γέφυρα των 7 δις. ευρώ που δόθηκε από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του EFSM για να τακτοποιηθούν υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει τον καταλυτικό ρόλο της Κομισιόν, που κατάφερε να κάμψει τους ενδοιασμούς και τις ενστάσεις που είχαν κάποιες χώρες, όπως η Μ. Βρετανία.
Αλλά αυτό συνέβη και χάρη στην Ελλάδα που έκανε την πρώτη κίνηση καλής θέλησης τηρώντας τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.
O Μοσκοβισί σχολίασε θετικά και τη ρευστότητα μέσω ELA (900 εκ. ευρώ) που παρείχε η ΕΚΤ, αλλά και τα 35 δις. ευρώ που θα αποδεσμεύσει η Κομισιόν μέχρι το 2020 για την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης.
Καταλήγοντας, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ ευχήθηκε οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία να ολοκληρωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και αποκάλυψε ότι έχει συχνή επικοινωνία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πλαίσιο μίας νέας σχέσης που οικοδομείται με την Ελλάδα.
Και ότι αυτά τα πρώτα βήματα που έγιναν θα επιτρέψουν την επιστροφή της εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός σταθερού κλίματος για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό project.