Για το εάν θα επανέλθει ο λογαριασμός του ΛΑΕΚ στους επιχειρηματίες, προκειμένου να μπορούν να στηρίξουν την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού ρωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Business Dinner του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
«Ο ΛΑΕΚ αυτός υπάρχει. Τα χρήματα του ΛΑΕΚ τα εισπράττει η ΔΥΠΑ και τα αποδίδει στους κοινωνικούς εταίρους. Είμαστε στη φάση που οι κοινωνικοί εταίροι είναι να ιδρύσουν την εταιρία που προβλέπει ο νόμος για να μπορούν να τα εισπράττουν και να τα διαχειρίζονται μόνοι τους» απάντησε ο κ. Γεωργιάδης. «Άρα, δεν έχει καταργηθεί ο ΛΑΕΚ. Ο ΛΑΕΚ υπάρχει, εισπράττεται, αποδίδεται στους κοινωνικούς εταίρους μέσω της ΔΥΠΑ. Ο στόχος του νόμου είναι όταν φτιάξουν την εταιρία, να τον παίρνουν απευθείας και να τον διαχειρίζονται μόνοι τους», διευκρίνισε.
Για τα προγράμματα
Όσον αφορά στο εάν θα πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα είπε: «Επειδή μείναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μας παρέσυραν οι σειρήνες του αντιμνημονίου και άλλες κολοσσιαίες ανοησίες εκείνης της περιόδου, έχουμε σήμερα μια συγκλονιστική ευκαιρία. Ποια είναι αυτή; Η ορθή αξιοποίηση των κολοσσιαίων ευρωπαϊκών πόρων που μας έχουν δοθεί για το re-skilling και το up-skilling, δηλαδή για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση των δεξιοτήτων του εργατικού μας δυναμικού».
«Ουδέποτε στην ιστορία μας είχαμε τη σύμπτωση τόσων κολοσσιαίων χρηματικών πόρων για να διαθέσουμε για αυτό, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εάν δηλαδή αθροίσεις τα ποσά που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα ποσά που προβλέπονται τελευταία στο τρέχον ΕΣΠΑ αλλά και στο νέο ΕΣΠΑ 20-27 τότε σε αυτή την περίπτωση βγαίνει ένα ποσό μυθώδες, το οποίο αν το αξιοποιήσουμε σωστά – και δουλειά μας με τον κύριο Πρωτοψάλτη και την κυρία Στρατινάκη είναι να το αξιοποιήσουμε σωστά-, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε τις δεξιότητες που χρειάζεται η ελληνική αγορά εργασίας για τα επόμενα 20 χρόνια. Και άρα να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη ότι ωφελήσαμε την πατρίδα μας. Εάν όχι. θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» συμπλήρωσε και είπε πως «Είναι πολύ κρίσιμο να το πετύχουμε, γιατί πως θα μπορέσει να πετύχει τα ρεκόρ ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εάν δεν κάνει τη δουλειά του ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης; Για να αποφασίσει μια εταιρία να κάνει επένδυση στην Ελλάδα, ένα από τα πράγματα που θα μετρήσει στην απόφασή της είναι αν θα βρει το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται. Εάν δεν το βρει, δεν θα αποφασίσει να έρθει. Άρα, τα ρεκόρ πήγαν περίπατο. Εδώ είναι κάπως σαν «το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο». Η προσπάθεια είναι ομαδική».
Ρωτήθηκε επίσης εάν σε αυτά τα εξειδικευμένα προγράμματα υπάρχει συνεργασία με τους επιχειρηματίες. «Με τα επιμελητήρια, με τους επιχειρηματίες, με την αγορά, με τους κοινωνικούς εταίρους, όλοι καθόμαστε στο τραπέζι. Το γραφείο μου έχει ανοιχτές τις πόρτες του, τους ακούμε», απάντησε.
«Ένα από τα πιο πετυχημένα πράγματα που κάνει η ΔΥΠΑ, το οποίο είναι συγκλονιστικά ωραίο, είναι οι «Ημέρες Καριέρας». Οι εργαζόμενοι κλείνουν ραντεβού από τις διαδικτυακές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, έρχονται, βλέπουν τις εταιρίες. Η τελευταία εκδήλωση που κάναμε ήταν εδώ, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, όπου μας τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός. Κλείστηκαν 3.000 ραντεβού εργαζομένων σε δυο μέρες. Σήμερα, 2.000 άνθρωποι έχουν βρει δουλειά από τις «Ημέρες Καριέρας» που έκανε η ΔΥΠΑ. Τι είναι οι «Ημέρες Καριέρας»; Είναι η σύμπραξη των ιδιωτικών εταιριών με τη ΔΥΠΑ. Αυτό θα το ενισχύσουμε, θα το προβάλουμε, θα το προχωρήσουμε. Το επόμενο θα γίνει στη Λάρισα» συμπλήρωσε.
Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους
Στην ερώτηση εάν με το νέο νόμο θα μπορούν να εργάζονται και οι συνταξιούχοι χωρίς να γίνεται περικοπή της σύνταξής τους, αλλά με ένα ποσοστό υπέρ του ΕΦΚΑ 10% ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Πράγματι στο νέο νόμο θεσπίσαμε τη δυνατότητα να δουλεύει κάποιος εργαζόμενος με πολλαπλούς εργοδότες και στο νόμο που θα ψηφίσουμε θα ισχύσει, από την 1η του χρόνου, αυτό που είπατε για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Δεν συμφωνώ ότι αυτό είναι σε βάρος των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Αυτή η αντίληψη υπήρχε όταν είχαμε μία πολύ μεγάλη ανεργία. Σήμερα δεν έχει νόημα να τη θεωρούμε ως πραγματική, διότι σήμερα όπου και να πας το πρόβλημα δεν είναι η ανεργία, είναι το έλλειμα εργατικού δυναμικού».
«Είναι λίγο οξύμωρο αυτό που λέμε. Γιατί από τη μία έχουμε μια επίμονη ανεργία 10%, από την άλλη όμως σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει ούτε ένας κλάδος, είτε είναι βιομηχανία, είτε είναι κατασκευές, είτε ο τουρισμός και η εστίαση, είτε είναι ο αγροτικός τομέας κατά κόρον, που δεν παραπονούνται για το ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους. Σήμερα αν κάποιος θέλει να δουλέψει, θα βρει δουλειά. Τελεία. Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι να βρει κάποιος δουλειά. Είναι να συνταιριάξουμε τις δεξιότητες που προσφέρει η αγορά εργασίας με την προσφερόμενη ζήτηση από την αγορά. Το παράδειγμα με τα ναυπηγεία, είναι ένα καλό παράδειγμα.
Η ναυπηγική μας βιομηχανία σήμερα δεν είναι αυτή που ήταν πριν από 4 χρόνια. Έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και στο Πέραμα και στην Ελευσίνα και στη Σύρο και τώρα ξεκινάει και ο Σκαραμαγκάς, άρα, έχουμε ξαφνικά πολύ μεγάλο αίτημα εργατικών χειρών. Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν τα κίνητρα για τους νεοεισερχόμενους. Το πρόβλημα είναι να τους βρούμε την κατάλληλη δουλειά για αυτό που θέλουν να κάνουν και θα τη βρούμε», σημείωσε.
«Θέλουμε να διοργανώσουμε στο Βερολίνο μια παρουσίαση της πλατφόρμας μας “Rebrain Greece”, η οποία ήδη λειτουργεί και έχει ήδη φέρει τους πρώτους ανθρώπους από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Μιλάμε για την πλατφόρμα που έχουμε φτιάξει με εξιδεικευμένες θέσεις εργασίας και καλά αμειβόμενες σε μεγάλες εταιρίες ώστε να πετύχουμε το “brain gain” στην Ελλάδα. Πολλές από αυτές τις μεγάλες εταιρίες είναι και εταιρίες που είναι σήμερα εδώ ή άλλες που είναι στη Γερμανία… Είμαστε ανοιχτοί για μία τέτοια συνεργασία. Προσκαλούμε τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τη ΔΥΠΑ. Πιστεύουμε απολύτως στη συνεργασία των ιδιωτικών εταιριών με την Κυβέρνηση και το Κράτος στον κοινό σκοπό να γίνει οργανωμένη μαθητεία ανθρώπων, ανεξαρτήτου ηλικίας. Υπάρχει τρόπος να φτιάξουμε τα κατάλληλα προγράμματα για όλους σε συνεργασία με τις εταιρίες και να προσφέρουμε μαθητεία στο εργατικό μας δυναμικό για να αποκτήσουν δεξιότητες που σήμερα δεν έχουν, αλλά και στις επιχειρήσεις που θα το χρειαστούν», συμπλήρωσε.