Quantcast
Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 3ετίας ο δείκτης PMI - Αναλυτικά τα στοιχεία της S&P Global - enikonomia.gr
share

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 3ετίας ο δείκτης PMI – Αναλυτικά τα στοιχεία της S&P Global

δημοσιεύτηκε:

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 υποχώρησε ο δείκτης  επιχειρηματικής δραστηριότητας (PMI) στην Ευρωζώνη  τον Οκτώβριο καθώς μειώθηκε η ζήτηση , σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global. Αυτή είναι μια ένδειξη ότι το μπλοκ ίσως διολισθήσει σε ύφεση. Μάλιστα ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 47,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Εξαιρουμένων των μηνών με την πανδημία της Covid-19, ήταν η χαμηλότερη τιμή από τον Μάρτιο του 2013. Ήταν επίσης πολύ χαμηλότερη από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση ενώ διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters για αύξηση του δείκτη στις 47,4 μονάδες.

«Στην Ευρωζώνη, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank.

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών σημείωσε βουτιά σε χαμηλό 32 μηνών, στις 47,8 μονάδες από τις 48,7 μονάδες.

Ο δείκτης νέων εργασιών υποχώρησε στις 45,5 μονάδες  από τις 46,4 μονάδες που ήταν.  Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί  από τις αρχές του 2021. Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 43  μονάδες  από τις 43,4 μονάδες που ήταν  και παρέμεινε κάτω  από το όριο των 50 μονάδων για 16ο μήνα.Ενώ ήταν η χαμηλότερη τιμή  που καταγράφηκε από τον Μάιο του 2020, δηλαδή από τότε που  γινόταν αισθητός ο αντίκτυπος της πανδημίας στον κόσμο.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.