Quantcast
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τέλος στο πέναλτι του 30% φέρνει το νέο μίνι ασφαλιστικό - Τι θα ισχύσει- Αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Τέλος στο πέναλτι του 30% φέρνει το νέο μίνι ασφαλιστικό – Τι θα ισχύσει- Αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Καταργείται και επισήμως  με το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το πέναλτι του 30 % στους εργαζόμενους συνταξιούχους.  Ο στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματός των συνταξιούχων, η προώθηση της ενεργού γήρανσης και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν.

Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της εθνικής σύνταξης.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπενθυμίζει πως κατά  την προηγούμενη θητεία της, η κυβέρνηση μείωσε την περικοπή της σύνταξης του απασχολούμενου συνταξιούχου από 60% που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ σε  30%. Αποτέλεσμα της παραπάνω ρύθμισης ήταν ο πενταπλασιασμός των εργαζόμενων συνταξιούχων στην επίσημη αγορά εργασίας, παρότι σε απόλυτους όρους ο αριθμός των εργαζομένων συνταξιούχων παραμένει χαμηλός.  Παρά τη βελτίωση, η περικοπή αυτή ισχύει είτε ένας συνταξιούχος εργαστεί για μία ημέρα, είτε έχει πλήρη απασχόληση.

Τα παραδείγματα

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παραθέτει παρακάτω 2 παραδείγματα για τον τρόπο που θα καταργηθεί το πέναλτι στους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Αναλυτικά:

Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος που εργάζεται και δικαιούται σύνταξη ύψους 1.200 ευρώ  αντιμετωπίζει παρακράτηση ύψους 360 ευρώ  βάσει του ισχύοντος καθεστώτος.

  • Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό €780, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση ύψους 360 ευρώ αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78 ευρώ
  • Όφελος: 282 ευρώ  μηνιαίως.

Παράδειγμα 2: Εάν ο ίδιος συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, όπως η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών τότε η παρακράτησή ύψους €360 αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο 169,95 ευρώ x50%=84,98 ευρώ.

  • Όφελος: 275,02  ευρώ  μηνιαίως.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.