Quantcast
Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ: Έγινε μεγάλη προσπάθεια για τις κύριες συντάξεις και τώρα θα γίνει για τις επικουρικές - enikonomia.gr
share

Βαρβέρης, διοικητής e-ΕΦΚΑ: Έγινε μεγάλη προσπάθεια για τις κύριες συντάξεις και τώρα θα γίνει για τις επικουρικές

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές που έρχονται στο συνταξιοδοτικό με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, επισήμανε ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που έγινε για τις κύριες συντάξεις, την οποία ακολουθεί πλέον -όπως είπε- αυτή για τις επικουρικές.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον ΕΦΚΑ ως έναν «ζωντανό οργανισμό». «Παρά το γεγονός ότι ασχολείται με ένα δύσκολο κομμάτι, ακόμα και αυτό των συντάξεων, που όπως αντιλαμβάνεστε αφορά τους ανθρώπους που είναι στο τέλος του εργασιακού τους βίου, δεν παύει να είναι ένας πολύ ζωντανός οργανισμός και ένας πολύ δραστήριος οργανισμός», είπε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Βαρβέρης.

Αναφορικά με τη συνταξιοδοτικό, επισήμανε:

«Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ένας οργανισμός που έχει μόνο συντάξεις. Ο ΕΦΚΑ είναι ένας οργανισμός που καλύπτει όλο τον κύκλο ζωής του ανθρώπου. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό: Ότι καλύπτει τον άνθρωπο από πριν τη γέννησή του με τα διάφορα επιδόματα μητρότητας, λοχείας κλπ. Και καλύπτει ασφαλιστικά τον πολίτη σε όλη τη διάρκεια του μαθητικού του βίου και του φοιτητικού του βίου. Στη συνέχεια καλύπτει ασφαλιστικά τον εργαζόμενο και τέλος τον συνταξιούχο. Προφανώς και η προσπάθεια συνεχώς τόσο του υπουργείου είναι να δίνει όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί ώστε να το αντέχει η οικονομία, έτσι ώστε να έχουν καλύτερη διαβίωση οι συνταξιούχοι (…)

Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε σχέση με τις κύριες συντάξεις. Έχουν βγει πάνω από 600.000 συντάξεις τους τελευταίους 25 μήνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν εκδοθεί μία κύρια σύνταξη, το θέμα μετατοπίζεται μετά και πηγαίνει στην επικουρική ή στο εφάπαξ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό: Ότι αφού εκδοθεί μία κύρια σύνταξη είναι προαπαιτούμενο για να εκδοθεί η επικουρική και το εφάπαξ, έτσι λοιπόν, αφού εκδόθηκαν τόσες πολλές κύριες συντάξεις, αυτόματα μετατοπίστηκε το βάρος στις επικουρικές. Ναι, υπάρχει περίπου ένα στοκ τεσσάρων χιλιάδων επικουρικών συντάξεων, το οποίο εκκαθαρίζεται συνεχώς. Δεν είναι στατικό, αυτό συνεχώς μεταβάλλεται. Όμως έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Οι επικουρικές συντάξεις έχουν ιδιαιτερότητα στο ότι θα πρέπει να ξαναγίνει καταμέτρηση του χρόνου, γιατί έχουν πολλές φορές διαφορετικούς κανόνες ασφάλισης (…)

Είναι πολλές από αυτές τις συντάξεις, οι οποίες έχουν διαδοχική, έχουν αναγνώριση χρόνου και είναι πολύπλοκες. Και μάλιστα υπάρχει και μια προσπάθεια τώρα του υπουργείου. Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης θα φέρει το επόμενο διάστημα ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα ενοποιεί τους κανόνες, τις προϋποθέσεις θεμελίωσης των επικουρικών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτές τις συντάξεις που έχουμε σε εκκρεμότητα. Πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε κάνει την προετοιμασία για να τις εκδώσουμε. Με το που θα περάσει το νομοσχέδιο θα δείτε αμέσως τη διαφορά (…)

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έρχεται τώρα και ανεβάζει ακόμη περισσότερο το όριο οφειλών για την απονομή σύνταξης στις 30.000 για τους μη μισθωτούς και στις 10.000 για τους αγρότες, με κάποιες όμως προϋποθέσεις, τις οποίες θα τις δούμε βέβαια στο νομοσχέδιο. Είναι μια πολύ μεγάλη βοήθεια για ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Πραγματικά δυσκολεύονται να καταβάλλουν αυτό το ποσό, γιατί κανείς για να πάρει τη σύνταξή του θα πρέπει έπρεπε μάλλον μέχρι σήμερα να ζητάει να κατέβει από το κατώφλι των 20.000 ευρώ, δηλαδή να πληρώσει εφάπαξ το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ, έτσι ώστε να μπορεί να μπει σε διακανονισμό το υπόλοιπο ποσό από τις 20.000 μέχρι να μηδενίσει. Αλλάζει λοιπόν αυτό και θα υπάρχουν κάποιες ειδικές προϋποθέσεις για το όριο μεταξύ 20.000 και 30.000 και το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να το διακανονίσει».

Για το επίδομα της προσωπικής διαφοράς τονισε: «Οι προϋποθέσεις θα είναι σχεδόν οι ίδιες με τις περσινές. Δηλαδή θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο μέχρι τα 1.600 ευρώ και θα είναι από 10 ευρώ και πάνω για θετική προσωπική διαφορά. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές. Θα υπάρχει και μια κλιμάκωση ανάλογα με τα ποσά που λαμβάνει κανείς και το επίδομα της προσωπικής διαφοράς θα δοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.