Η Ελλάδα συνιστά έναν από τους τρεις μεγάλους κινδύνους που ενδεχομένους να απειλήσουν την παγκόσμια οικονομία και τις ανά τον κόσμο αξιολογήσεις,όπως προειδοποιεί σε νέα έκθεσή του, υπό τον διακριτικό τίτλο “Global Corporate And Sovereign Rating Actions And Outlook – Downgrades Surpass Upgrades Around The World As Geopolitical And Economic Risks Increase”, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, σε διεθνές επίπεδο τρεις είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να επιδεινώσουν τις αξιολογήσεις κρατών και επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο, τα αμέσως επόμενα τρίμηνα.
Οι κίνδυνοι αυτοί, όπως τους προσδιορίζει η Standard and Poor’s είναι οι εξής:
1) Ελλάδα
Η πολιτική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας συνιστά τον πρώτο κίνδυνο.
Μπορεί ο κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ βραχυπρόθεσμα να έχει μειωθεί, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, ωστόσο η κατάσταση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι εξαιρετικά αβέβαιη και πιθανώς θα επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα.
2) Κίνα
Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά στο ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας, γεγονός που μοιραία θα προκαλέσει κύμα λουκέτων σε πολλά κινεζικά εργοστάσια και θα περιορίσει την ανάπτυξη απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ασία.
3) Fed
Ο τρίτος κίνδυνος αφορά στις κρίσιμες αποφάσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για τη μεταβολή της νομισματικής της πολιτικής και κυρίως στον αντίκτυπο που θα έχουν οι αποφάσεις της Fed στην αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Η Standard and Poor’s προβλέπει πως η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της πριν τον Σεπτέμβριο, αλλά και πως το αμερικανικό ΑΕΠ θα καταγράψει αύξηση 2,3% το 2015.
Όπως τονίζει στην εν λόγω ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, σε παγκόσμιο επίπεδο οι υποβαθμίσεις ξεπέρασαν τις αναβαθμίσεις, καθώς αυξήθηκαν οι κίνδυνοι σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Ειδικότερα, για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η Standard and Poor’s προχώρησε σε 244 υποβαθμίσεις έναντι 125 αναβαθμίσεις αξιολογήσεων.
Οι υποβαθμίσεις υπερίσχυσαν έναντι των αναβαθμίσεων, στη σκιά των εντεινόμενων φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σχολιάζουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου.