Quantcast
Σε χαμηλό 15ετίας τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών - 15% κάτω φέτος η τουρκική λίρα - enikonomia.gr
share

Σε χαμηλό 15ετίας τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών – 15% κάτω φέτος η τουρκική λίρα

δημοσιεύτηκε:

Σε χαμηλά επίπεδα 15ετίας υποχώρησαν οι ισοτιμίες των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, καθώς η «βουτιά» των κινεζικών μετοχών και η ελεύθερη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων (commodities) επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία.

Χώρες που εξάγουν πρώτες ύλες – όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κολομβία – έχουν υποστεί από τις μεγαλύτερες πωλήσεις των νομισμάτων τους, καθώς η μείωση των τιμών εμπορευμάτων – όπως του πετρελαίου, του χαλκού και του σιδήρου – συνεχίζονται αδιαλείπτως και την τρέχουσα εβδομάδα, με το μπρεντ να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Η μετάδοση της κρίσης δεν περιορίζεται μόνο στα νομίσματα των χωρών αυτών. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 15% από την αρχή του έτους, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα πολιτικής αναστάτωσης, εισόδου μεταναστών από τη Συρία και ένοπλης σύγκρουσης με το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η αναταραχή αναμένεται να αυξηθεί, μόλις η Fed προχωρήσει τελικά στην αύξηση των επιτοκίων της από τα μηδενικά επίπεδά τους. Μία κίνηση που πιθανόν θα έχει αρνητική επίπτωση στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Οι αγορές συναλλάγματος λειτουργούν ως ενδεικτικές της τάσης του επενδυτικού κλίματος και, επομένως, η βουτιά τους αυξάνει την πιθανότητα μεγαλύτερων πωλήσεων στα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων. Από την αρχή του έτους έως σήμερα, ο δείκτης μετοχών αναδυόμενων αγορών της MSCI σημειώνει πτώση 10,9%.

 

Πηγή: Financial Times

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.