Quantcast
Επιταχύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης της ισπανικής και της ιρλανδικής οικονομίας - enikonomia.gr
share

Επιταχύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης της ισπανικής και της ιρλανδικής οικονομίας

δημοσιεύτηκε:

Οι οικονομίες της Ισπανίας και της Ιρλανδίας αναπτύσσονται με ισχυρούς ρυθμούς, καθώς και οι δύο ανακάμπτουν από μεγάλες υφέσεις και γίνονται οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν χειρότερα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αλλά επανέρχονται με ισχυρή ανάκαμψη, καθώς μία περίοδος λιτότητας φθάνει στο τέλος και επανέρχονται η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Οι δαπάνες – ρεκόρ των ξένων τουριστών συνέβαλαν, ώστε η Ισπανία να επιτύχει στο δεύτερο τρίμηνο τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2007, ενώ η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό εξαπλάσιο από αυτόν της οικονομίας της Ευρωζώνης συνολικά.

Οι τουριστικές εισπράξεις στην Ισπανία ανήλθαν σε 6,5 δις. ευρώ τον Ιούνιο, αυξημένες κατά 4,3% από πέρυσι. Για το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι εισπράξεις έφθασαν επίσης σε ύψος ρεκόρ – στα 28,3 δις. ευρώ – με αύξηση 7,4% από την αντίστοιχη περίοδο του 2014, βοηθώντας την ισπανική οικονομία να αναπτυχθεί για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% στο δεύτερο τρίμηνο (σε σχέση με το προηγούμενο), έναντι αύξησης 0,9% στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% στο πρώτο τρίμηνο (τα στοιχεία της χώρας ανακοινώνονται με μεγάλη καθυστέρηση λόγω εκτεταμένων αναθεωρήσεων).

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% φέτος και η ιρλανδική οικονομία με ρυθμό 4%.

 

Πηγή: Financial Times

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.