Μία ευκαιρία για τους μικροεπενδυτές για καλύτερες αποδόσεις που προσεγγίζουν το 4%, που όχι μόνο ανταγωνίζεται αλλά ξεπερνά κατά πολύ τα αντίστοιχα προσφερόμενα προϊόντα από τις τράπεζες και χωρίς να χρειάζεται να δεσμεύσεις μία περιουσία. Απόδοση που φορολογείται ευνοϊκά και απευθύνεται σε μικρά πορτοφόλια, καθώς το ανώτατο όριο ανά φυσικό πρόσωπο έχει τεθεί στις 15.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ηδη στα χέρια φυσικών προσώπων βρίσκονται έντοκα συνολικού ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Η δυνατότητα αγοράς από φυσικά πρόσωπα δίνεται ξανά μετά από δύο χρόνια και σε όσους αναζητούν έναν τρόπο επένδυσης των αποταμιεύσεών τους γεννά εύλογα ερωτήματα.
Αρχικά, έχει σημασία ότι μετά από 2 χρόνια επιστρέφει η δημοπρασία εντόκων γραμματίων απευθείας στο αποταμιευτικό κοινό, κάτι που ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ενώ συγχρόνως κλείνει τη συζήτηση του «λαϊκού ομολόγου», τουλάχιστον προς το παρόν.
Οπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΟΔΔΗΧ), από την Τρίτη έως και την Πέμπτη θα είναι ανοιχτή η περίοδος εγγραφών για όσους ιδιώτες θέλουν να προμηθευτούν ετήσια έντοκα γραμμάτια. Το βασικό, δίκαιο «παράπονο» των αποταμιευτών στην Ελλάδα είναι ότι δεν κερδίζουν σημαντικές αποδόσεις για τις καταθέσεις τους.
Οι απλές καταθέσεις ημέρας φέτος τον Ιούλιο είχαν μέσο επιτόκιο 0,02% για τα νοικοκυριά και 0,12% για τις επιχειρήσεις. Αυτά τα… «μηδενικά» επιτόκια αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα των καταθέσεων που έχουν τα νοικοκυριά στις ελληνικές τράπεζες (περί τα 106,3 δισ. ευρώ), ενώ σε λοιπές καταθέσεις και ρέπος, στην κατηγορία που εντάσσονται και οι προθεσμιακές καταθέσεις, βρίσκονται περί τα 34,6 δισ. ευρώ. Ακόμα και στις προθεσμιακές, όπου οι τράπεζες έχουν βελτιώσει κατά πολύ τα επιτόκιά τους, το 3% δεν το πιάνουν…
Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουλίου της ΤτΕ, για προθεσμιακή με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος, το μέσο επιτόκιο ήταν 1,50% (από 1,43% τον Ιούνιο) και για διάρκεια 2 ετών ήταν 2,71% (από 2,28% τον Ιούνιο). Με σημαντική βελτίωση, από μήνα σε μήνα, αλλά παραμένουν χαμηλά, ενώ για να πάρεις τα υψηλότερα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες στα προθεσμιακά τους προϊόντα πρέπει να δεσμεύσεις για τουλάχιστον δύο έτη ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Εγγραφές
H περίοδος εγγραφών ξεκίνησε χθες Τρίτη και λήγει αύριο Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου. Μία κίνηση που αναμένεται να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς το κέρδος εκτιμάται σημαντικά μεγαλύτερο από μία συγκρίσιμη ετήσια προθεσμιακή κατάθεση. Υπενθυμίζεται ότι, στην προηγούμενη ανάλογη έκδοση, η απόδοση είχε φτάσει στο 3,84%, όταν τον Ιούλιο το μέσο επιτόκιο καταθέσεων ήταν 0,35% (από 0,31% τον Ιούνιο). Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία. Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.
Η διαδικασία αγοράς για τους πολίτες
Τα έντοκα γραμμάτια είναι βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα που εκδίδονται από τα κράτη για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους. Με απλά λόγια, οι επενδυτές δανείζουν το κράτος για ένα σύντομο διάστημα και στο τέλος παίρνουν πίσω τα χρήματά τους μαζί με το κέρδος τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι από τις ασφαλέστερες επενδύσεις που διατίθενται στην αγορά, ενώ τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια έχουν 0% φόρο.
Η αγορά τους γίνεται μέσα από ένα τραπεζικό υποκατάστημα ή μία χρηματιστηριακή εταιρία. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι ο ΑΦΜ και η ταυτότητα του αγοραστή, η διαδικασία είναι άμεση, ενώ οι τράπεζες ζητούν την υπογραφή μίας σύμβασης MiFID, και να ανοίξει ένας λογαριασμός Θεματοφυλακής.
Σημαντικό ότι έχει ανοίξει το κανάλι διανομής και μπορεί ο ενδιαφερόμενος να τα αγοράσει μέσω οποιασδήποτε τράπεζας ή χρηματιστηριακής εταιρίας. Με αυτό τον τρόπο περιορίζονται αποκλεισμοί που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν.
Τα μυστικά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο
* Εκδοση εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων
* Προηγούμενη αντίστοιχη απόδοση ήταν 3,84%
* Αγορά μέσω τράπεζας ή χρηματιστηριακής εταιρίας
* Δικαιολογητικά η Αστυνομική Ταυτότητα και ο ΑΦΜ
* Η περίοδος εγγραφών λήγει αύριο 7 Σεπτεμβρίου
* Ανώτατο ποσό για κάθε φυσικό πρόσωπο 15.000 ευρώ
* Τα γραμμάτια έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τις καταθέσεις
* Δεν φορολογούνται, ενώ οι τόκοι των καταθέσεων έχουν φόρο 10%