Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρεθεί αντιμέτωπος με το ΔΝΤ, τους ομολόγους του ηγέτες στην ευρωζώνη και ακόμη και τους δικούς του βουλευτές, στον αγώνα του να προστατέψει την Ελλάδα. Η οικονομία, αποδεικνύεται εξίσου μεγάλο εμπόδιο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, με το ένα τέταρτο του πληθυσμού χωρίς δουλειά, τις τιμές να υποχωρούν και την μεταποίηση να συρρικνώνεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ένα τιτάνιο έργο για να αναζωογονήσει την ανάπτυξη. Τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των πιο πρόσφατων στοιχείων για την ανεργία, πιθανώς θα επιβεβαιώσουν την εικόνα μιας προβληματικής οικονομίας βυθισμένη σε αποπληθωρισμό.
Επιδεινώνοντας την πίεση, τα capital controls έχουν περιορίσει την λειτουργία της οικονομίας, η οποία αναμένεται να είναι η μόνη στην ευρωζώνη η οποία θα συρρικνωθεί σήμερα. Το κλείσιμο των τραπεζών ήρθε μετά από το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για ένα πρόγραμμα διάσωσης, προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα, ενώ στη συνέχεια άλλαξε πορεία για να εισέλθει σε μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση.
“Η Ελλάδα θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα της ύφεσης ξανά”, δήλωσε ο Alessandro Bee, αναλυτής της Bank J Safra Sarasin. “Η εφαρμογή μέτρων λιτότητας θα κάνει την οικονομική κατάσταση ακόμη χειρότερη, και η ελπίδες για μια ταχεία ανάκαμψη είναι μάλλον μάταιες”, δήλωσε ο ίδιος.
“Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο εξαιτίας της ύφεσης στην οποία την έσπρωξαν οι Τσίπρας και Βαρουφάκης, με τις ανατροπές των μεταρρυθμίσεων”, αναφέρει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
Ο ίδιος προβλέπει ότι μόλις ολοκληρωθεί η νέα συμφωνία, “φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης”. Αλλά ακόμη και με την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, η επίδραση στην αγορά εργασίας μπορεί να είναι περιορισμένη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην μηνιαία έρευνα του Bloomberg τον Ιούλιο, προβλέπουν ότι κατά μέσο όρο η ανεργία θα κυμανθεί φέτος και τον επόμενο χρόνο, στο 26,3%.
Για τον David Owen, οικονομολόγο στη Jefferies International, η ερμηνεία όλων των κινούμενων μερών είναι δύσκολη: “στα αλήθεια δεν ξέρουμε που πηγαίνουμε από εδώ και μετά”, ανέφερε σε ένα report του στις 30 Ιουλίου.
Ενώ υπάρχουν και θετικά –ο επόμενος γύρος λιτότητας δεν θα είναι τόσο σοβαρός όσο οι προηγούμενο κύκλοι και η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει- το τραπεζικό σύστημα παραμένει σε κακή κατάσταση.
“Αυτό αποτελεί πρόβλημα για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, αναφέρει ο Owens. Και μετά από το δημοψήφισμα, υπάρχου περισσότερες ιστορίες ανθρώπων και επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν φόρους ή αρχίζουν να μετεγκαθίστανται σε άλλες χώρες. Τα κεφάλαια είναι πιθανό να διαρρεύσουν στο εξωτερικό”.