Μέσα στις επόμενες μέρες λοιπόν, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις που αφορούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου». Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα επιδοτεί στεγαστικά δάνεια ύψους έως 150.000 ευρώ σε νέους από 25 έως 39 ετών, για την αγορά ακινήτων παλαιότητας από 15 ετών και άνω.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται απευθείας στις τράπεζες και εφόσον εγκριθούν, το 75% του δανείου χορηγείται άτοκα, καθώς επιδοτείται από την ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο 25% χρηματοδοτείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ποιες αλλαγές έγιναν στη 2η φάση του προγράμματος
Η πρώτη αλλαγή αφορά στο ελάχιστο εισόδημα. Στον προηγούμενο κύκλο το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να είχε δηλώσει στην εφορία ο υποψήφιος ανερχόταν στα 10.000 ευρώ. Το ποσό δεν αλλάζει. Ωστόσο σε αυτό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ και με τα τεκμήρια να ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ και μπορεί να ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα.
Στην παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωση του, όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος και άφηνε πολλούς δικαιούχους απέξω.
Πέραν του κατώτατου εισοδήματος, υπάρχει και το ανώτατο ποσό που δεν πρέπει να ξεπερνούν οι δικαιούχοι ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, δηλαδή αν είναι άγαμοι, έγγαμοι, με ή χωρίς παιδιά.
Πώς διαμορφώνεται το ανώτατο ετήσιο εισόδημα
- Για τους άγαμους το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ
- Των έγγαμων χωρίς παιδιά το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 24.000 ευρώ
- Για τις οικογένειες με παιδιά το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.
Η αξία του ακινήτου, όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ και το εμβαδόν της κατοικίας τα 150 τετραγωνικά μέτρα.