Quantcast
Εφορία: Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα

δημοσιεύτηκε:

Με τη χρήση ενός λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να εντοπίσει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ τα ακίνητα των ιδιοκτητών αυτών που δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9 ή έχουν μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική.  Με αυτόν τον τρόπο ο μηχανισμός θα σαρώνει τα ακίνητα στο δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώνει τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Περιουσιολόγιο Ε9 αλλά και δεδομένα του Κτηματολογίου αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του αλγόριθμου. Συνεπώς οι παραπάνω ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει ορθά τα στοιχεία των ακινήτων  θα κληθούν να πληρώσουν  αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) . Την ίδια στιγμή τα στοιχεία  των ιδιοκτητών θα αποστέλλονται και στις πολεοδομικές αρχές προκειμένου αυτές να επιβάλουν τα ποσά των προστίμων που  ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Έρχεται το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

Έρχεται το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων από την ΑΑΔΕ . Πρόκειται για την νέα εφαρμογή της Αρχής που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί τα ακίνητα ολόκληρης της χώρας και η οποία θα συνδέεται με το Εθνικό Κτηματολόγιο προκειμένου να γίνονται οι διασταυρώσεις των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας. Στην ουσία το Μητρώο αυτό θα περιλαμβάνει στοιχεία για τα ακίνητα όπως για την επιφάνεια, τη θέση, τον όροφο, το ποσό συνιδιοκτησίας αλλά και πληροφορίες  όπως το εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Τα δεδομένα αυτού του Μητρώου θα διασταυρώνονται με αυτά που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.

Πάντως μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να έχει  ολοκληρωθεί  και η  ηλεκτρονική σύνδεση της  ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.  Επίσης επισημαίνεται πως τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν διαπιστωθεί  διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο. Εάν όμως από τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και που έχουν διορθωθεί μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων προκύψουν αλλαγές σε αυτά και οδηγούν σε επιπλέον ΕΝΦΙΑ, τότε οι  ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλλουν τον φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ, μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.