Στην υπογραφή συμφωνητικών με δικαστικούς επιμελητές προχωρούν τα funds και ζητούν προμήθεια. Mάλιστα το κανάλι Open αναφέρει πως έχει στη κατοχή του ένα τετρασέλιδο ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και ενός δικαστικού επιμελητή. Και δεν είναι μόνο ιδιωτικό συμφωνητικό με έναν επιμελητή είναι και με άλλους.
Από το έγγραφο προκύπτουν τρία ζητήματα:
- Υπάρχει σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και του δικαστικού επιμελητή.
- Σε περίπτωση που καθυστερήσει ο δικαστικός επιμελητής τις ενέργειες, καλείται από την εταιρεία να της καταβάλει πέναλτι 500 ευρώ ανά περίπτωση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο όρος της συμφωνίας, «σε περίπτωση που ο δεύτερος συμβαλλόμενος (δηλαδή ο επιμελητής) καθυστερήσει τη διενέργεια των ενεργειών που του ζητήθηκαν, η παρούσα σύμβαση λύεται και ο δεύτερος συμβαλλόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει στην πρώτη ως ποινή το ποσό των 500 ευρώ ανά περίπτωση».
- Oι εταιρείες ζητούν και προμήθεια από τους δικαστικούς επιμελητές. «Στο πλαίσιο του παρόντος συμφωνητικού, τα μέλη συμφωνούν αμοιβαία και αποδέχονται ότι η πρώτη συμβαλλόμενη δικαιούται προμήθεια, η οποία υπολογίζεται επί του καθαρού ποσού που λαμβάνει ο δεύτερος συμβαλλόμενος από τον Δανειστή», αναφέρει το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Open.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Τι λέει ο Πρόεδρος Συνδικαλιστικών Επιμελητών, Νίκος Αντωνίου
Ο Πρόεδρος Συνδικαλιστικών Επιμελητών, Νίκος Αντωνίου κλήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο αυτό στην κάμερα του OPEN. «Φαντάζομαι ότι είναι μια ανώνυμη εταιρεία που θα διαχειρίζεται έγγραφα και έχει πει σε κάποιους δικαστικούς επιμελητές πως εάν θέλoυν να συνεργαστούν θα πρέπει να τους δώσουν κάποια προμήθεια ή θα πρέπει να κάνουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες. Κακώς υπάρχει αυτό το έγγραφο. Το καταγγέλλουμε και εμείς αυτό. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο σε εμάς», τόνισε.
«Ήδη έχει ξεκινήσει ένα αντίστοιχο γεγονός προς ενημέρωση από τον εισαγγελέα των Δωδεκανήσων με αντίστοιχη διερεύνηση. Παράλληλα και εμείς ως Σύλλογος της Αθήνας απευθυνθήκαμε στον Εισαγγελέα Αθηνών», σημείωσε και είπε πως δεν έχει λάβει κάποια απάντηση επί αυτού. «Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι δεν προβλέπεται κάτι στον κανονισμό της λειτουργίας μας στον νόμο 2318 που μας διέπει. Ο δικαστικός επιμελητής είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός, ο εντολέας του είναι ο επισπεύδων της κάθε διαδικασίας. Όσον αφορά τη διαδικασία των funds αγοράζουν και δάνεια και προσπαθούν να τα διεκπεραιώσουν. Ο δικαστικός επιμελητής δεν έχει καμία απολύτως υποχρέωση να υπογράψει τέτοια σύμβαση, δεν προβλέπεται πουθενά. Ο νόμος μας τροποποιήθηκε το 1995, όπως με το νόμο 2318 και αντικατέστησε τον 1210, του 1972» τόνισε.