Quantcast
Στην εποχή των big data περνάει η ΑΑΔΕ - Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Στην εποχή των big data περνάει η ΑΑΔΕ – Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Στη εποχή των μεγάλων δεδομένων (big data) φαίνεται πως θα περάσει  η ΑΑΔΕ καθώς μερικές από τις αλλαγές που αναμένονται να γίνουν εντός του 2024 είναι πως οι φορολογικές αρχές θα έχουν πρόσβαση στις  οικονομικές συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων, ωστόσο αυτό δεν θα αφορά αυτές που θα γίνονται χωρίς παραστατικά και θα πληρώνονται με μετρητά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Εφορία θα ενημερώνεται είτε σε πραγματικό χρόνο είτε σε τακτά χρονικά διαστήματα για οποιαδήποτε απόδειξη θα εκδίδεται μέσω ταμειακής μηχανής επιχείρησης, για οποιαδήποτε συναλλαγή θα πληρώνεται μέσω POS, για οποιαδήποτε  κίνηση θα γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού αλλά και για κάθε εισόδημα που θα αποκτάται μέσω  οποιασδήποτε  ηλεκτρονικής  πλατφόρμας ανά τον κόσμο.

Οι διασταυρώσεις

Πάντως  η ΑΑΔΕ αναμένεται να κάνει τις πρώτες διασταυρώσεις όσων εμφανίζουν στην Εφορία εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Επίσης επισημαίνεται πως ενδέχεται να γίνουν και προσαρμογές στη φορολογική νομοθεσία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ευρήματα από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα φέρουν επιπλέον φορολογικά έσοδα και δεν θα οδηγούν απλώς σε επιβολή προστίμων, τα οποία είτε δεν θα πληρώνονται είτε θα αμφισβητούνται επί χρόνια σε διαιτησίες και δικαστήρια.

Αλλαγές αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των υποχρεωτικών πληρωμών ανάλογα με το εισόδημα αλλά και στο πλαίσιο των κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα . Ο κεντρικός στόχος της Αρχής είναι αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Για τη συλλογή των δεδομένων

Για να γίνει η συλλογή των δεδομένων από τις επιχειρήσεις είναι σημαντικό να γίνει τεχνική προετοιμασία  μεταξύ άλλων στα εξής:

-Τα POS και οι ταμειακές μηχανές επιχειρήσεων : Θα πρέπει να γίνει η διασύνδεση όλων των ταμειακών επιχειρήσεων με τα POS στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής.  Δηλαδή θα νομοθετηθεί η επέκταση των POS σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα ο πελάτης μπορεί να πληρώνει με κάρτα και να μην εκδίδεται απόδειξη, ωστόσο με το νέο σύστημα δεν θα δίνεται αυτή η δυνατότητα.

-Τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής : Αυτά θα ενεργοποιηθούν.

-Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες : Θα πρέπει να γίνει προετοιμασία  για τη συλλογή δεδομένων από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες  τόσο του εξωτερικού όσο και της Ελλάδας. Ο στόχος είναι να συλλέγονται στοιχεία για εισοδήματα από ενοικίαση ακινήτων  ή οχημάτων, πωλήσεις προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών. Επίσης επισημαίνεται πως από το φθινόπωρο αναμένεται να νομοθετηθεί  η υποχρέωση των δεδομένων από τις πλατφόρμες

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.