Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2023: "Κλειδώνει" η παράταση για την υποβολή τους - Οι τελευταίες πληροφορίες - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2023: “Κλειδώνει” η παράταση για την υποβολή τους – Οι τελευταίες πληροφορίες

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς ακόμα 2 εκατ. πολίτες δεν έχουν υποβάλει.  Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιουλίου 2023 στις 3μμ.

Σύμφωνα πληροφορίες του MEGA, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να δώσει περισσότερο χρόνο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων, διότι καθυστέρησε να ανοίξει η πλατφόρμα, ενώ για τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων είναι θέμα χρόνου να ληφθούν αποφάσεις.

Για το θέμα μίλησε σήμερα ο φοροτεχνικός, Μαρίνος Αμπελιώτης σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA. « Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι ακόμη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αλλά θεωρείστε το δεδομένο ότι θα παραταθούν οι φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου » τόνισε.

Και διευκρίνισε πως εάν θα δοθεί αυτή η παράταση, τότε θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές όσον αφορά στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Ο πολίτης θα μπορεί είτε να εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος στις  31 Αυγούστου και να πληρώσει τις δύο δόσεις μαζεμένες , είπε. Και συνέχισε λέγοντας πως εάν κάποιος υποβάλει την φορολογική του δήλωση πριν από τις 31 Ιουλίου, τότε μπορεί:

  • είτε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος στις 31 Ιουλίου και τη δεύτερη στις 31/8
  • είτε να πληρώσει και τις δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος  (Ιουλίου και Αυγούστου) στις 31/8 .

Ποιοι θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις πληρωμές του φόρου εισοδήματος.  « Προς το παρόν τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου οι μισές φορολογικές δηλώσεις των πολιτών θα είναι μηδενικές, δηλαδή δεν θα πληρώσουν φόρο. Περίπου 3 στους 10  θα πληρώσουν έναν μέσον φόρο γύρω στα 1.100 ευρώ και ένα ποσοστό της τάξεως του 17% θα πάρει μια επιστροφή φόρου περίπου στα 360 ευρώ».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Φόρος εισοδήματος: Τι ισχύει μέχρι σήμερα για τη εξόφληση του

Υπενθυμίζεται πως έως τώρα ισχύουν τα εξής για την καταβολή του φόρου εισοδήματος:

Οι πολίτες μπορούν να πληρώσουν τον φόρο:

  • είτε εφάπαξ μέχρι τις 31 /7 με έκπτωση 3%
  • είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις  με την πρώτη να έχει καταβληθεί  έως τις 31 Ιουλίου  του 2023 και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024
  • είτε σε έως 12 μηνιαίες δόσεις  με επιτόκιο 4,5%  ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο  6%
  •  είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις  με πιστωτική κάρτα σε τράπεζα της επιλογής του φορολογούμενου.

Τι λέει ο πρόεδρος φοροτεχνικών Πειραιά,  Δημήτρης Ισσάρης  

Τους λόγους για τους οποίους η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να δώσει παράταση για την υποβολή αιτήσεων εξήγησε σήμερα ο πρόεδρος φοροτεχνικών Πειραιά,  Δημήτρης Ισσάρης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή  Action 24. « Το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις άνοιξε στις αρχές Απριλίου και είχε προβλήματα… τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Από εκεί και πέρα ομαλοποιήθηκε η διαδικασία αλλά μας έκοψαν την ροή οι δύο εκλογικοί περίοδοι που μεσολάβησαν όπου ο κόσμος αδρανοποιήθηκε κατά κάποιον τρόπο. Εγώ έτσι θα το  θέσω » σημείωσε και επανέλαβε πως στην καθυστέρηση των φορολογικών δηλώσεων συνέβαλαν και οι εκλογές- το  δεύτερο 15 νθήμερο του Μαΐου και του  δεύτερο 15 νθήμερο του Ιουνίου.
Και επεσήμανε πως εκκρεμούν συνολικά 2 εκατ φορολογικές δηλώσεις και το χειρότερο είναι ότι περισσότερο από 50% αφορά νομικά πρόσωπα.
« Είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα για τα νομικά πρόσωπα. Γιατί έχουν πρόβλημα οι εταιρίες σε 2 σημεία τα οποία περιμέναμε να γίνουν και στέρησε να ομαλοποιηθεί το θέμα:
  • Το ένα είναι το claw back που δόθηκαν επιστροφές από τον ΕΟΠΥΥ και έχουν να κάνουν με τις φαρμακευτικές εταιρίες σε  φαρμακεία κλπ
  • Και το δεύτερο θέμα είναι τα στοιχεία που περίμενε το υπουργείο Οικονομικών από το υπουργείο Εργασίας για την αύξηση του προσωπικού στις εταιρείες την περσινή χρονιά. Αυτό έχει ως συνέπεια τον μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος.  Αυτό σημαίνει ότι με τον μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος  αλλάζει όλη η φορολογική δήλωση και δεν πρέπει να υποβληθεί. Και όσοι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση θα πρέπει να κάνουν τροποιητική δήλωση. Άρα όλα αυτά τα δεδομένα μας φέρνουν πίσω.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.