Quantcast
Συντάξεις και Μισθωτοί: Ποιες αλλαγές έρχονται στην επόμενη τετραετία - enikonomia.gr
share

Συντάξεις και Μισθωτοί: Ποιες αλλαγές έρχονται στην επόμενη τετραετία

δημοσιεύτηκε:

Με “καυτά” θέματα θα κληθούν να ασχοληθούν την επόμενη τετραετία ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδη, με τους υφυπουργούς Βασίλη Σπανάκη και τον Πάνο Τσακλόγλου.

Μερικά από αυτά είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς,  η θέσπιση του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, επιδόματα τριετιών, τα αναδρομικά δικαστικών αποφάσεων κλπ

Αναλυτικά:

Α. Συνταξιούχοι

1.Αυξήσεις στις συντάξεις

Υπενθυμίζεται πως έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί πως θα υπάρξει μια αύξηση μεταξύ 3% και 4% από την 1η Ιανουαρίου 2024 στις συντάξεις των ασφαλισμένων. Αυτή τη στιγμή το ακριβές ποσοστό αύξησης προσδιορίζεται κοντά στα 3,4% το οποίο προκύπτει από το 50% του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του 2022 και  το οποίο αφορά περίπου 2,1 εκατ. ασφαλισμένους που έχουν αρνητική, μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά στη σύνταξή τους.

2.Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το μέτρο αυτό αναμένεται να μονιμοποιηθεί. Υπενθυμίζεται πως το μπόνους που δόθηκε φέτος  ήταν μεταξύ 200 ευρώ και  300 ευρώ σε όσους δεν είδαν πραγματική αύξηση αλλά λογιστική.

3. Οι εργαζόμενοι  συνταξιούχοι

Όσοι εργάζονται παίρνουν μειωμένη σύνταξη κατά 30%. Φαίνεται πως η νέα κυβέρνηση θα σκεφτεί να γίνεται η μείωση αυτή  αναλογικά. Υπενθυμίζεται πως με το ισχύον πλαίσιο ακόμη και μια μέρα τον μήνα να απασχολείται κάποιος, η μείωση της σύνταξης είναι  30%.

Δηλαδή αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι πως εάν κάποιος εργαζόταν έστω και 2 φορές την εβδομάδα έχανε την μισή σύνταξη .Το  ίδιο ισχύει ακόμη και εάν κάποιος  εργαζόταν 5 ημέρες την εβδομάδα ( δηλαδή πάλι έχανε το 30%).

4.Ειδική  Εισφορά αλληλεγγύης

Δύο  σενάρια για την Ειδική  Εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους συνταξιούχους φαίνεται πως θα επεξεργαστεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αναλυτικά:

Πρώτο σενάριο είναι να επιβληθεί η εισφορά σε όλο το ποσό της σύνταξης και να μειωθεί το ποσοστό στο 50%.Παρακάτω παρατίθενται σχετικά παραδείγματα:

  • 1η κλίμακα:  Εάν η κράτηση είναι στο 3%, να πέσει στο 1,5% στο σύνολο της σύνταξης
  • 2η κλίμακα: Η κράτηση της εισφοράς να πέσει στο 3% από το 6% που είναι σήμερα
  • 3η κλίμακα: Η κράτηση να πάει από το 7 %  στο 3,50 %.

Το δεύτερο σενάριο είναι να επιβληθεί αυτή η κράτηση στο υπερβάλλον ποσό.

  • Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει κύρια σύνταξη στα 1.700 ευρώ και η κράτηση είναι 6%, σήμερα χάνει 102 ευρώ.
  • Αυτό που σχεδιάζεται είναι να μπει στο υπερβάλλον ποσό, δηλαδή στα 300 ευρώ. (Οι κρατήσεις στις συντάξεις από 1400 ευρώ μέχρι τα 1.700 ευρώ  είναι 300 ευρώ)
  • Εάν είναι 6% η κράτηση, τότε θα πέσει στα 18 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως αυτή η κράτηση επιβάλλεται περίπου σε  800.000 συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ   που έχουν κύρια σύνταξη πάνω από  1.400 ευρώ  αλλά και συνταξιούχους με επικουρική που ξεπερνάει τα 300 ευρώ .

5.Αναδρομικά 

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους που  δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Πρόκειται για τις περικοπές που έχουν γίνει σε δώρα και σε επικουρικές συντάξεις  του διαστήματος (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) . Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για απόδοση των αναδρομικών σε όλους – με ετήσιες δόσεις – εντός της επόμενης τετραετίας.

Β. Μισθωτοί

1.Οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα

Νέα αύξηση μεταξύ 5% και 6% αναμένεται να υπάρξει στις κατώτατες αμοιβές  το 2024 προκειμένου να επιτευχθεί η δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της επόμενης κυβερνητικής τετραετίας, όπως έχει δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει – εκ νέου στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 προκειμένου  να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2024.

Οι τριετίες

Η  νέα κυβέρνηση θα ασχοληθεί και με το θέμα της επαναφοράς του επιδόματος των τριετιών εάν συνεχιστεί η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας.

Αυτό πρακτικά θα σήμαινε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρείς τριετίες) και παραμένουν από το 2012 με παγωμένη μισθολογική εξέλιξη. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 δεν έχουν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.