Quantcast
Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα ως τον Οκτώβριο - enikonomia.gr
share

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα ως τον Οκτώβριο

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα προσπαθεί να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να εξασφαλίσει το τριετές πακέτο των 86 δισ. ευρώ που χρειάζεται προκειμένου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως η συμφωνία θα κλείσει πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 3,2 δις. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη λήξη ομολόγων. Από την άλλη πλευρά Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η ποιότητα (της συμφωνίας) είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα και πως ένα δάνειο – γέφυρα ίσως είναι απαραίτητο, αν η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπογραφεί εγκαίρως.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν ορισμένες ημερομηνίες- κλειδιά για την Ελλάδα μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Τα stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες ξεκινούν.

12 Αυγούστου: Η Άνγκελα Μέρκελ επιστρέφει από τις τριών εβδομάδων διακοπές της και συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο για ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.

Επίσης, την ίδια ημερομηνία η Ελλάδα προχωρά σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 875 εκ. ευρώ

14 Αυγούστου: Η Ελλάδα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια 1,4 δις. ευρώ

Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει το νομοσχέδιο για τη συμφωνία στη Βουλή. Επίσης, είναι πιθανή μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα αν το Μνημόνιο έχει συμφωνηθεί.

17 ή 18 Αυγούστου: Πιθανή ημερομηνία για συνεδρίαση της Bundestag ώστε να ψηφίσει το ελληνικό πρόγραμμα

18 ή 19 Αυγούστου: Η ελληνική Βουλή ψηφίζει για την συμφωνία

20 Αυγούστου: Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 3,2 δις. ευρώ για τα ομόλογα της ΕΚΤ. Οι δανειστές ίσως χρειαστεί να παράσχουν ένα ακόμη δάνειο – γέφυρα, αυτό εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Θα είναι έκπληξη πάντως, αν η συμφωνία κλείσει εγκαίρως μέχρι τις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε έκτακτο συνέδριο καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να βάλει τέλος στην εσωτερική αντιπολίτευση. Μια ρήξη στο κόμμα ίσως οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Αναμένεται να ολοκληρωθούν τα stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να υπολογιστεί το ύψος ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της RBS, Αλμπέρτο Γκάλο εκτιμάται πως 25 δις. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα είναι αρκετά για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Προειδοποιεί δε, πως όποια τυχόν καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, θα φέρει επίσης και καθυστέρηση στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Ταυτόχρονα, τον ίδια μήνα θα γίνει και η πρώτη αξιολόγηση για την τήρηση των όρων της συμφωνίας διάσωσης .

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.