Quantcast
ΑΑΔΕ: Τι είναι το ενιαίο ηλεκτρονικό ευρετήριο υποθέσεων φόρου κληρονομίας - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Τι είναι το ενιαίο ηλεκτρονικό ευρετήριο υποθέσεων φόρου κληρονομίας – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Δημιουργήθηκε από την ΑΑΔΕ  ενιαίο ηλεκτρονικό ευρετήριο υποθέσεων φόρου κληρονομίας που θα αντικαταστήσει τα μέχρι σήμερα τηρούμενα χειρόγραφα βιβλία

Στο πλαίσιο αυτό η Αρχή εξέδωσε εγκύκλιο για τη μεταφορά του χειρόγραφα τηρούμενου βιβλίου καταχώρησης υποθέσεων φόρου κληρονομίας στο νέο ηλεκτρονικό ευρετήριο, σύμφωνα με την οποία οι εφορίες πρέπει να μεταφέρουν τα στοιχεία  των υποθέσεων φόρου κληρονομίας από το χειρόγραφο στο ηλεκτρονικό ευρετήριο με την παρακάτω διαδικασία.

Στο ηλεκτρονικό ευρετήριο θα μεταφερθούν μεταξύ άλλων :

  • τα χειρόγραφα ευρετήρια μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.
  • αλλά και τα στοιχεία των υποθέσεων φόρου κληρονομίας που προκύπτουν από τα χειρόγραφα βιβλία καταχώρησης και αφορούν υποθέσεις φόρου κληρονομίας με χρόνο θανάτου από 1-1-2009 και μετά.

Ολόκληρη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Αναλυτικά, η ΑΑΔΕ  αναφέρει στην εγκύκλιο της τα εξής:

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Οδηγία που αφορά στην καταγραφή της διαδικασίας

α) καταχώρησης- μεταφοράς του χειρόγραφα τηρούμενου βιβλίου καταχώρησης υποθέσεων φόρου κληρονομίας στο αντίστοιχο ηλεκτρονικό ευρετήριο και

β) τήρησης του ηλεκτρονικού ευρετηρίου των υποθέσεων φόρου κληρονομίας.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Αφορά την παροχή οδηγιών για την τήρηση ηλεκτρονικού ευρετηρίου των υποθέσεων φόρου κληρονομιάς, καθώς και τη μεταφορά στο ηλεκτρονικό ευρετήριο των στοιχείων των υποθέσεων φόρου κληρονομίας που είναι καταχωρημένες στα χειρόγραφα βιβλία.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η οδηγία αφορά τις ΔΟΥ.

Η Αρχή ενημερώνει  ότι έχει δημιουργηθεί μία νέα εφαρμογή με τίτλο «Καταχώρηση αριθμών (Θ)- ΑΦΜ », η οποία είναι διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής εφαρμογής myPROPERTY Δ.Ο.Υ. Με τη νέα εφαρμογή δημιουργείται ενιαίο ηλεκτρονικό ευρετήριο υποθέσεων φόρου κληρονομίας με χρόνο θανάτου από 1.1.2009 και μετά, το οποίο θα αντικαταστήσει τα μέχρι σήμερα τηρούμενα χειρόγραφα βιβλία και ειδικότερα το ετήσιο ευρετήριο και το βιβλίο κίνησης υποθέσεων φόρου κληρονομίας (Αριθ. Πρωτ. Ε.6271/5644/5-6-1979 Α.Υ.Ο.). Με την παρούσα παρέχονται οδηγίες για τη διαδικασία καταχώρησης- μεταφοράς στο ηλεκτρονικό ευρετήριο των στοιχείων των υποθέσεων φόρου κληρονομίας που έχουν καταχωρηθεί στα χειρόγραφα βιβλία, καθώς και για την τήρηση του ηλεκτρονικού ευρετηρίου υποθέσεων φόρου κληρονομίας.

Α. Μεταφορά από το χειρόγραφο στο ηλεκτρονικό ευρετήριο

Οι Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται να προβούν στη μεταφορά των στοιχείων των υποθέσεων φόρου κληρονομίας από το χειρόγραφο στο ηλεκτρονικό ευρετήριο με βάση τη διαδικασία που περιγράφεται κατωτέρω. Στο ηλεκτρονικό ευρετήριο της κάθε Δ.Ο.Υ. θα μεταφερθούν τα χειρόγραφα ευρετήρια και των τυχόν συγχωνευόμενων σε αυτήν Δ.Ο.Υ.

Η καταχώρηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31-7-2023. Ως προς τη διαδικασία καταχώρησης διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Η διαδικασία καταχώρησης-μεταφοράς και τήρησης του ηλεκτρονικού ευρετηρίου καταχώρησης υποθέσεων φόρου κληρονομίας διενεργείται από την αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς Δ.Ο.Υ, ήτοι από τη ΔΟΥ, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η τελευταία δηλωθείσα στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης διεύθυνση κατοικίας του κληρονομουμένου και αν ο κληρονομούμενος δεν κατοικούσε στην Ελλάδα από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλ/κής Φορ/σης Φορ/κών Κατ. Ημεδαπής (υποπερ. Β α) της περ. 163 της με αριθ. Δ. ΟΡΓ. Α 1065199 ΕΞ 2022 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ).

2. Στο ηλεκτρονικό ευρετήριο μεταφέρονται τα στοιχεία των υποθέσεων φόρου κληρονομίας που προκύπτουν από τα χειρόγραφα βιβλία καταχώρησης και αφορούν υποθέσεις φόρου κληρονομίας με χρόνο θανάτου από 1-1-2009 και μετά.

3. Συστήνεται η μεταφορά των στοιχείων από το χειρόγραφο στο ηλεκτρονικό ευρετήριο να ξεκινήσει από τις πιο πρόσφατες υποθέσεις που έχουν καταχωρηθεί, δηλαδή υποθέσεις με χρόνο θανάτου εντός του έτους 2023 και εν συνεχεία να μεταφέρονται τα στοιχεία των υποθέσεων των προηγούμενων ετών μέχρι και το έτος 2009.

4. Η καταχώρηση- μεταφορά των στοιχείων γίνεται ως εξής: Ο επιχειρησιακός χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή «myPROPERTY Δ.Ο.Υ.» με τους κωδικούς του και από το μενού πάνω αριστερά επιλέγει την εφαρμογή με τίτλο «Καταχώρηση αριθμών (Θ)- ΑΦΜ».

Εμφανίζονται τέσσερις επιλογές και επιλέγεται η πρώτη με τίτλο «Καταχώρηση Στοιχείων».

Με την επιλογή αυτή ενεργοποιείται πίνακας για καταχώρηση με τα εξής επιμέρους πέντε (5) στοιχεία:

1. «ΔΟΥ»: Καταχωρείται η ΔΟΥ στην οποία έχει υποβληθεί η χειρόγραφη δήλωση και στην οποία τηρείται το αντίστοιχο χειρόγραφο ευρετήριο.

2. «ΕΤΟΣ»: Καταχωρείται το έτος θανάτου.

3. «Αριθμός Φακέλου»: Καταχωρείται ο αριθμός Θ του αντίστοιχου έτους.

4. «ΑΦΜ Θανόντα»: Καταχωρείται ο ΑΦΜ του θανόντα. Με την καταχώριση του ΑΦΜ συμπληρώνονται αυτόματα από το μητρώο του TAXIS και τα υπόλοιπα πέντε (5) στοιχεία του αποβιώσαντος (επώνυμο θανόντα, όνομα θανόντα, πατρώνυμο θανόντα, μητρώνυμο θανόντα και ημερομηνία θανάτου).

Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται ο ΑΦΜ του αποβιώσαντος στο χειρόγραφο ευρετήριο, καταχωρούνται στην καρτέλα «Αναζήτηση Θανόντα με Ονοματεπώνυμο» τα στοιχεία του αποβιώσαντος (επώνυμο, όνομα και πατρώνυμο) και με βάση αυτά γίνεται η αναζήτηση του ΑΦΜ.

5. «Παρατηρήσεις». Συμπληρώνονται σχόλια κατά περίπτωση.

Αφού καταχωρηθούν τα επιμέρους αυτά στοιχεία η καταχώρηση ολοκληρώνεται με την αποθήκευση των στοιχείων με την επιλογή «Καταχώρηση». Οι αναλυτικές οδηγίες για την καταχώριση των ηλεκτρονικών ευρετηρίων υποθέσεων φόρου κληρονομιάς θα αναρτηθούν στο εγχειρίδιο myPROPERTY- ΔΟΥ, στον εσωτερικό ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Β. Τήρηση του ηλεκτρονικού ευρετηρίου υποθέσεων φόρου κληρονομίας

Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των στοιχείων των παλαιών υποθέσεων φόρου κληρονομίας από το χειρόγραφο στο ηλεκτρονικό ευρετήριο παύει η τήρηση των χειρόγραφων βιβλίων, δηλαδή του ετήσιου ευρετηρίου και του βιβλίου κίνησης υποθέσεων φόρου κληρονομίας, και κάθε Δ.Ο.Υ. τηρεί το δικό της ηλεκτρονικό ευρετήριο υποθέσεων φόρου κληρονομίας μέσω της εφαρμογής «Καταχώρηση αριθμών (Θ)- ΑΦΜ».

Η αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φόρου κληρονομίας ΔΟΥ καταχωρεί μόνο στο ηλεκτρονικό ευρετήριο με βάση την ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία, κάθε νέα υπόθεση φόρου κληρονομίας, για την οποία υποβάλλεται είτε ψηφιακή είτε χειρόγραφη δήλωση φόρου κληρονομιάς, αφού αναζητήσουν στο ψηφιακό ευρετήριο τον τελευταίο καταχωρημένο αριθμό Θ για το συγκεκριμένο έτος, ώστε να καταχωρήσει τον επόμενο.

Επίσης, στο ηλεκτρονικό ευρετήριο καταχωρείται κάθε δήλωση φόρου κληρονομίας, έστω και αν αφορά παρελθόντα θάνατο.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.