Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι μπορούν να σβήσουν τα τεκμήρια και πώς - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι μπορούν να σβήσουν τα τεκμήρια και πώς

δημοσιεύτηκε:

Τη δυνατότητα να “σβήσουν “τα  τεκμήρια διαβίωσης έχουν οι φορολογούμενοι και να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Αυτό επιτυγχάνεται εάν οι φορολογούμενοι  ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά θα πρέπει να αναζητήσουν τις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων χρόνων. Υπενθυμίζεται δε πως μέσω της πλατφόρμας  της ΑΑΔΕ που υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις θα βρουν τις  δηλώσεις που υποβλήθηκαν από το 2003 και μετά (χρήση 2002). Αν επικαλεστούν  εισοδήματα παλαιότερων ετών, τότε θα πρέπει να έχουν κρατήσει αντίγραφα ή να τις ζητήσουν από την Εφορία.
  • Για κάθε έτος θα πρέπει:

α) να αθροίσουν όλα τα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, επιδόματα, ενοίκια, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, τόκους καταθέσεων, μερίσματα κ.λπ., τα ποσά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα) ή άλλα εισοδήματα όπως εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, κέρδη από λαχεία, δωρεές και

β) να προσθέσουν τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που ελήφθησαν υπόψη για κάθε έτος. Δηλαδή θα προσθέσουν τα τεκμήρια για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, υπηρετικό προσωπικό, καθώς και τα ποσά που δήλωσαν στις ίδιες δηλώσεις ότι δαπάνησαν  για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη, κινητά αντικείμενα μεγάλης αξίας κ.λπ.).

  • Από το άθροισμα των εισοδημάτων θα πρέπει να αφαιρέσουν τα ποσά των τεκμηρίων του ίδιου έτους.
  • Το ποσό που απομένει για κάθε έτος είναι το εισόδημα που μπορούν  να επικαλεστούν  για την κάλυψη των τεκμηρίων. Τα ποσά που θα αναγραφούν στον κωδικό 787-788 θα πρέπει να αποδεικνύονται από τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων των παρελθόντων ετών που θα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.