Quantcast
Πορεία προς τη διάσπαση για τον ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

Πορεία προς τη διάσπαση για τον ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

Η ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο που θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης, αναμένεται να επιταχύνει την πορεία του κυβερνώντος κόμματος προς τη διάσπαση. 

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Η καταψήφιση της συμφωνίας από την Αριστερή Πλατφόρμα θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη και η χθεσινή δήλωση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη για το τρίτο μνημόνιο έγινε αφενός μεν για να δικαιολογήσει τη στάση της ομάδας αυτής στην ψηφοφορία, αφετέρου δε για να δείξει ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων στο μέλλον. 

«Το νέο μνημόνιο, που η κυβέρνηση φέρνει άρον άρον για ψήφιση στην Ολομέλεια μέσα στον Δεκαπενταύγουστο παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, θα επιφέρει νέες δυσβάσταχτες και οδυνηρότατες συνέπειες σε μια οικονομία που βρίσκεται σε κατάρρευση και σε μια κοινωνία που έχει εξουθενωθεί, ενώ μεγάλα τμήματά της φυτοζωούν μέσα στην εξαθλίωση, την ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία», είπε ο πρώην υπουργός, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε τη ρήξη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της, αλλά και «με το περήφανο “Οχι” του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου».

Η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας στην ψηφοφορία αναμένεται να επιταχύνει τις εξελίξεις που θα δώσουν τέλος στην ιδιότυπη συνύπαρξη όσων υπερψηφίζουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια με όσους τα καταψηφίζουν, δηλώνοντας ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. 

Η συνύπαρξη αυτή μετράει τώρα έναν μήνα και στην ψηφοφορία της Πέμπτης φτάνει στα όρια της και επειδή αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα, ζητώντας τις παραιτήσεις των βουλευτών που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία και την επιστροφή των εδρών τους, αλλά και γιατί στο Εσωτερικό της Πλατφόρμας κερδίζει έδαφος η άποψη για ανεξαρτητοποίηση όσων καταψηφίζουν και συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, ώστε να υπάρχει ένα πολιτικό όχημα εν όψει της αναμενόμενης προσφυγής στις κάλπες από τον Πρωθυπουργό τον Οκτώβριο. 

Αν και τελικές αποφάσεις ως προς αυτό δεν έχουν ληφθεί ακόμα από την Πλατφόρμα, υπό αυτές τις συνθήκες και στο επίπεδο της πολιτικής θεώρησης των δρώμενων από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία του κόμματος, η διάσπαση αποτελεί ήδη γεγονός.

Είτε συντελεστεί επίσημα στο συνέδριο είτε πριν από αυτό, αποτελεί πλέον μια διαδικασία τυπικού χαρακτήρα. Σημασία έχει ότι στις εκλογές θα υπάρχει μια άλλη Αριστερά, όπως λένε και συνεργάτες του Πρωθυπουργού. 

Ερωτηματικό αποτελούν οι δυνάμεις που θα συγκροτήσουν την Αριστερά αυτή και ιδιαίτερα το τι θα πράξει η Πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αναμένεται επίσης να καταψηφίσει τη συμφωνία. 

Η επιλογή της να καθυστερήσει τη διαδικασία και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε το Μαξίμου δείχνουν ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην ίδια και τον Πρωθυπουργό βρίσκονται σε οριακό σημείο. 

Σε περίπτωση διάσπασης, δύσκολα η Πρόεδρος της Βουλής θα παραμείνει στη θέση της και ενδεχομένως η σύμπλευσή της με τον κ. Λαφαζάνη να αποτελεί την μόνη της επιλογή. 

Δύσκολη, ωστόσο, αποδεικνύεται και η δημιουργία ενιαίου σχήματος με κεντρικό άξονα την πλατφόρμα. 

Χθες, ο Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής του σχεδίου Β, είπε ότι δεν βρίσκεται σε συζήτηση με τον κ. Λαφαζάνη και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ της συγκέντρωσης διαφόρων ριζοσπαστικών δυνάμεων σε ένα ενωτικό σχήμα, ελπίζοντ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.