Η κάλπη μίλησε… Και έδειξε διαφορά 20 μονάδων των δύο βασικών «μονομάχων» της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτή την τεράστια διαφορά ενδεχομένως να την τροφοδότησαν και οι εξαγγελίες στο οικονομικό πεδίο καθενός από τα δύο κόμματα. Και εδώ προέκυψε μια μεγάλη έκπληξη: Αν περίμενε κανείς πως οι «μαξιμαλιστικές» υποσχέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ήταν από μόνες τους ικανές να της δώσουν την πρωτιά, κάτι που ενδεχομένως θα συνέβαινε άλλες εποχές όπως το ’81, τότε λάθεψε.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ένας λαός που φάνηκε να μπαίνει «απαίδευτος στην εποχή του ευρώ, όπως και σε αυτή του Χρηματιστηρίου όταν και γνώρισε την σκληρή όψη του «παιχνιδιού» ένας λαός που μετά από μια σύντομη περίοδο «ευμάρειας» εισήλθε σε μια μακρά περίοδο μνημονιακής λιτότητας κατά τη διάρκεια της οποίας είδε ακόμα και τις τράπεζες να «κατεβάζουν ρολά» ένας λαός που αμέσως μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια αναγκάστηκε να ζήσει με τα επιδόματα του κορονοϊού… ένας λαός που τελικά βρέθηκε «παγιδευμένος» σε έναν «κυκλώνα» ακρίβειας, φαίνεται πως πήρε πια το μάθημά του: Και δεν ήταν άλλο από το να «ζυγίζει» καλύτερα τα δεδομένα και τις υποσχέσεις που αφορούν στην τσέπη του.
Η ωριμότητα των ψηφοφόρων
Και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας προεκλογικά «μοίρασαν» υποσχέσεις, αλλά τα προγράμματά τους στην οικονομία είχαν μια κρίσιμη διαφορά: Η τακτική του ενός αφορούσε σε βήμα – βήμα αυξήσεις μισθών και συντάξεων, όπως και περικοπές φόρων. Το άλλο διεμήνυε πως από την πρώτη μέρα της εκλογής του θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό σχεδόν 13%, ότι θα υιοθετούσε «Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή» των μισθών για να καλύψει το «κύμα» ακρίβειας, ότι θα καταργούσε Ειδικούς Φόρους στα Καύσιμα, ότι θα «κούρευε» ΦΠΑ, ότι θα έδινε αναδρομικά στους συνταξιούχους, ότι θα «φρέναρε» τους πλειστηριασμούς … και, και… Και όμως: Νικητής της εκλογικής αναμέτρησης δεν αναδείχτηκε εκείνος που θα άνοιγε το.. κρατικό ταμείο και θα τα… έδινε όλα. Αντίθετα οι «μεγάλες υποσχέσεις» ηττήθηκαν κατά κράτος από το «νοικοκύρεμα».
Στοιχείο που αν μη τι άλλο δείχνει πως ο Έλληνας παθαίνει αλλά … μαθαίνει: Ακούει πλέον όλες τις υποσχέσεις αντιμετωπίζοντάς της με επιφυλακτικότητα, τις «ζυγιάζει» και επιδεικνύει την ωριμότητα που αρμόζει στην … περίσταση.
Τι σχέδιο έχουν για τους μισθούς οι δύο «μονομάχοι»
Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε τι υποσχέθηκαν οι δύο «μονομάχοι» στο πεδίο μισθών και συντάξεων.
Η Νέα Δημοκρατία
- δεσμεύεται σε βάθος τετραετίας να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ (από 780 ευρώ σήμερα) και τους υπόλοιπους μισθούς περίπου 25% (στα 1.500 ευρώ το μέσο μισθό από 1.170 ευρώ σήμερα).
- θα μειώσει περαιτέρω κατά μία ποσοστιαία μονάδα τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
- δηλώνει ότι θα αυξήσει άμεσα –και συγκεκριμένα από 1η Ιουλίου 2023- τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ
- θα προχωρήσει σε αυτόματη ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των μισθών, με βάση τον πληθωρισμού του προηγούμενου έτους
- προωθεί και αύξηση κατά 10% των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων
Τι υποσχέσεις δίνουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους
Τι λένε για τους συνταξιούχους τα δύο μεγάλα κόμματα;
Η Νέα Δημοκρατία
- Υπόσχεται νέα αύξηση 3,4% στις συντάξεις από 1/1/2024.
- Θα απονέμει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ εντός δύο μηνών.
- Μονιμοποιεί την πλήρη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από φαρμακευτική δαπάνη. Η παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020.
- Θα στηρίξει συνταξιούχους με προσωπική διαφορά: Το μέτρο αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα, ώστε να μην χάνονται οι ετήσιες αυξήσεις, όπως συνέβη φέτος σε 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επαναληφθεί η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στη σύνταξη ένα μέρος της διαφοράς και το υπόλοιπο να δίνεται ως έκτακτη ενίσχυση.
Δίνει και 13η σύνταξη ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ
- Υπόσχεται 13η σύνταξη, προφανώς ανάλογη με εκείνη που είχε δοθεί κλιμακωτά με τις συντάξεις του Ιουνίου 2019. Συγκεκριμένα, το ύψος της κλιμακωνόταν από 30% έως 100%, ανάλογα με τη σύνταξη που εισέπραττε ο δικαιούχος.
- Αναδρομικά σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχουςκαι σε βάθος τετραετίας. Πρόκειται για τα αναδρομικά 11μηνών από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.
- Αύξηση 7,5% για το 2023σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.
Τι λένε για το αφορολόγητο οι δύο μεγάλοι «μονομάχοι»
Υποσχέσεις δόθηκαν και για μειώσεις στην φορολόγηση: Τι είπαν λοιπόν οι δύο «μονομάχοι»;
Η Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά «πριμοδοτεί» με «ενισχυμένο» αφορολόγητο τις οικογένειες με παιδιά: Αφήνει σταθερό το ποσό στα 8.636 ευρώ για άγαμους, αλλά το αυξάνει 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, στα ζευγάρια που έχουν παιδιά.
- Συγκεκριμένα, για ζευγάρι με 1 τέκνο, ανεβαίνει το αφορολόγητο από 9.000 στα 10.000 ευρώ, ζευγάρι με 2 παιδιά από 10.000 ευρώ στα 11.000, για ζευγάρι με 3 παιδιά πάει από 11.000 στα 12.000 ευρώ και ζευγάρι με 4 παιδιά από 12.000 ευρώ στα 13.000.
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ Αφορολόγητο, νέο ενιαίο αφορολόγητο όριο από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 10.000.
Οι προτάσεις των δύο «μονομάχων» για έμμεσους φόρους
- Ενδιαφέρον έχουν και οι υποσχέσεις των δύο μονομάχων σε άλλα «κομμάτια» της φορολογίας εισοδήματος, αλλά και στο πεδίο των έμμεσων φόρων. Η ΝΔ προαναγγέλλει σταδιακή κατάργηση ως το 2027 του «μνημονιακού» τέλους επιτηδεύματος, ο οποίος επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε «κούρεμα» τεκμηρίων κατά 30%, ενώ μιλά και για σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, υπό προϋποθέσεις. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα προχωρήσει …την επομένη των εκλογών άμεσα σε κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, στη μείωση στα κατώτατα επίπεδα της Ε.Ε. τον ΕΦΚ Καυσίμων και την μείωση του ΦΠΑ τροφίμων στα 6%.
«Ποντάρει» στην ανάπτυξη η ΝΔ
Που θα βρεθούν όμως τα χρήματα για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι εξαγγελίες; Η πηγή χρηματοδότησης των παρεμβάσεων της ΝΔ έχει βασική προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα κινείται με ρυθμούς 3% ετησίως. Αυτός ο ρυθμός είναι πρόκληση καθώς συνεπάγεται υψηλή ροή επενδύσεων. Επομένως, για να πληρωθεί ο «γαλάζιος» λογαριασμός των 2 δισ. ευρώ ετησίως, η ΝΔ βάζει ως κύρια πηγή «χρηματοδότησης» την ανάπτυξη. Επίσης, οι υποσχέσεις της είναι «συγκρατημένες».
Για παράδειγμα, το κόστος της εξαγγελίας για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Το τέλος αυτό ξεκινά από 400 ευρώ και φθάνει τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ δεσμεύεται για σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027. Επομένως αυτό το ποσό μοιράζεται σε μια διάρκεια τεσσάρων ετών.