Σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εκφράζεται σε έγγραφο με νέες εκτιμήσεις για το χρέος, στο οποίο επιπλέον αναφέρεται ότι θα απαιτηθούν μέτρα ελάφρυνσής του, κάτι που πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν θέλουν να ακούνε.
Πρόκειται για ένα τρισέλιδο έγγραφο, που έχει στη διάθεσή της η Wall Street Journal, και το οποίο ετοίμασαν οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί που συμμετέχουν όλο αυτό το διάστημα στη διαπραγμάτευση του καινούριου προγράμματος για την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ταμείο της Ευρωζώνης.
Το έγγραφο δεν αναφέρει καθόλου τις απόψεις του ΔΝΤ, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν γι’ ακόμη μια φορά διαφορές ανάμεσα στο Ταμείο με έδρα την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι τέσσερις θεσμοί στις αρχές αυτής της εβδομάδας συμφώνησαν για το καινούριο πρόγραμμα με την ελληνική κυβέρνηση, που περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές δαπανών και σκληρά μέτρα.
Ακόμη όμως, και αν η Ελλάδα εφαρμόσει εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα και καταφέρει να αντλήσει 13,9 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, το χρέος αναμένεται να παραμείνει στο 159,7% του ΑΕΠ το 2022, όπως αναφέρεται στο έγγραφο.
Τα επίπεδα του χρέους το 2022 είναι σημαντικό στοιχείο καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί ότι το ελληνικό χρέος θα είναι μειωμένο κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι τότε, με στόχο να παραμείνει και το ΔΝΤ στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας από την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.
Αν η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα εν μέρει, το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 173,7% του ΑΕΠ το 2022, σύμφωνα με το έγγραφο. Αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της για την ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις πέρα από κάθε προσδοκία, το χρέος της θα πέσει στο 148,2% του ΑΕΠ το 2022.
Το έγγραφο βέβαια δεν αναφέρει καθόλου το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος, αν η κυβέρνηση αποτύχει στην εφαρμογή του προγράμματος- ένα σενάριο το οποίο το ΔΝΤ βρίσκει ως περισσότερο πιθανό σε προηγούμενες εκτιμήσεις του και αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, που είχαν γίνει πριν από την επιβολή των capital controls στο τέλος Ιουνίου.
Εξαιτίας της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας, που οι θεσμοί υπολογίζουν να συρρικνωθεί 2,3% εφέτος και 1,3% την επόμενη χρονιά, υπάρχουν τώρα «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τον αν η χώρα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, σύμφωνα με το έγγραφο.
Για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, στο έγγραφο προτείνεται οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν ώστε να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα κέρδη από τα ομόλογα. Επιπλέον, θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης και τους τόκους αυτών των δανείων. Ίσως με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνήσεις αποφύγουν τη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, γνωστής και ως haircut.