Με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης το “νέο Taxis” της ΑΑΔΕ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ”, στο TAXIS δρομολογείται πλέον η εκτεταμένη αναβάθμιση 3 πληροφοριακών συστημάτων φορολογίας και ο επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός της ΑΑΔΕ προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Το “νέο Taxis” θα ενσωματώνει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και Data Mining για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι μόνο.
Για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει τη δυνατότητα στις φορολογικές Αρχές να εντοπίζουν αμέσως (με την κατάθεσή τους) ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς ή ακόμη και να ελέγχουν “έξυπνα” τις κινήσεις των φορολογουμένων σε σχέση με την ύπαρξη “κρυφών” περιουσιακών στοιχείων. Ειδικότερα το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις καθημερινές συναλλαγές με καταστήματα αλλά και τις τραπεζικές κινήσεις.
Θα ανιχνεύονται σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου ενώ οι φορολογούμενοι θα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά τους, όπως ” στρατηγικός κακοπληρωτής” , “πιθανότητα φοροδιαφυγής”.
Kαι σε εφαρμογή σε κινητά
Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει ήδη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με στόχο να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών απλοποιώντας τη διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, να πληρώνουν τις οφειλές τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους.
Ουσιαστικά, η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί και ως φορολογικό ημερολόγιο. Ο επαγγελματίας για παράδειγμα θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Εάν π.χ. έως τις 30 Μαΐου δεν έχει πληρώσει τον ΦΠΑ θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης. Το ίδιο θα γίνεται για τον φόρο εισοδήματος, το ΕΝΦΙΑ ή για κάποιον οφειλέτη που έχει ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις.
Γρήγορη απόδοση Ιθαγένειας
Πρόκειται για ένα έργο ύψους 6,6 εκατ. ευρώ που αποτελεί τον πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών της Ιθαγένειας και για το οποίο επίσης η διαγνωστική διαδικασία θα αρχίσει εντός του 2ο23.
Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, οι αιτούντες την ελληνική ιθαγένεια πλέον θα ταυτοποιούνται και θα καταθέτουντην αίτησή τους μέσω του gov.gr με στόχο την όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία του αιτούντος.
Η νέα Διαύγεια
Η Διαύγεια έχει έως σήμερα αναρτημένα σχεδόν 56 εκατ. έγγραφα. Όμως οι τεχνολογικές και θεσμικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας όπως ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων ( GDPR) επιβάλουν τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της.
Το έργο για τη Διαύγεια της επόμενης δεκαετίας ύψους 4,9 εκατ. ευρώ θα αξιοποιεί πλέον τα δεδομένα (περιεχόμενο) και όχι τα έγγραφα (που σήμερα είναι σε μορφή PDF) καθώς και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης σε συμφωνία με το GDPR με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της προσβασιμότητας των πολιτών. Η μετατροπή των εγγράφων από PDF σε απλά δεδομένα θα επιτρέπει την αυτόματη επεξεργασία τους και θα βελτιώσει την ” αναζήτηση ” τους στη Διαύγεια παρέχοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να αντλεί εύκολα και γρήγορα συγκεντρωτικά στοιχεία.