Quantcast
Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας: Σε ποιες περιπτώσεις δεν υποβάλλεται - enikonomia.gr
share

Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας: Σε ποιες περιπτώσεις δεν υποβάλλεται

δημοσιεύτηκε:

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση του πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας ενός φυσικού προσώπου.  Όπως αυτό είναι δυνατό να µην προσκοµισθεί ή να αντικατασταθεί από άλλα δικαιολογητικά µόνο όταν δεν προβλέπεται η έκδοσή του από τις αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

Εάν όμως οι αλλοδαπές φορολογικές αρχές δεν μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό  φορολογικής κατοικίας  για το ενδιαφερόµενο φυσικό πρόσωπο, τότε τα λοιπά δικαιολογητικά προσκοµίζονται προς απόδειξη της πρόθεσής του να καταστήσει χώρα του εξωτερικού κέντρο των εν γένει βιοτικών σχέσεων και ζωτικών συµφερόντων.

Η διοίκηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της για την αποδοχή ή µη της αιτήσεώς του εναλλακτικά δήλωση φορολογίας εισοδήµατος για το υπό κρίση έτος και ενδεικτικά σύµβαση εργασίας, µισθωτήριο κατοικίας και λοιπά έγγραφα από τα οποία προκύπτει το ακριβές χρονικό διάστημα παρουσίας του στο εξωτερικό.

Τυχόν δε κρίση της διοίκησης ότι ο αιτών έχει κύρια και µόνιµη κατοικία στην Ελλάδα που εδράζεται μόνο στο γεγονός της µη προσκόµισης πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας από την πλευρά του είναι πληµµελώς αιτιολογηµένη.

Η υποχρεωτική προσκόμιση

Το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να γνωρίζει για την αποδοχή αιτήματος μεταβολής φορολογικής κατοικίας τα εξής: 

  • Υποχρεωτική είναι η προσκόμιση επιπλέον του πιστοποιητικού και πρόσφορα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η µεταβολή της µόνιµης και κύριας κατοικίας του αλλά και  η πρόθεσή του να μεταφέρει κατά τρόπο µόνιµο και διαρκή το κέντρο των ζωτικών συμφερόντων και βιοτικών του σχέσεων στην αλλοδαπή.
  • Προσκόμιση εγγράφων από τα οποία προκύπτει η επαγγελματική του δραστηριότητα, η ασφάλιση και η διαμονή του στην αλλοδαπή.
  • Δεν συνιστά επαρκή λόγο για την απόρριψη αιτήσεως µεταβολής φορολογικής κατοικίας η έλλειψη πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.