Quantcast
Έτσι θα προστατευθείτε από τις κλοπές την περίοδο του Πάσχα - Χρήσιμες οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. - enikonomia.gr
share

Έτσι θα προστατευθείτε από τις κλοπές την περίοδο του Πάσχα – Χρήσιμες οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ.

δημοσιεύτηκε:

Χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη των κλοπών και την προστασία της περιουσίας των πολιτών που θα απουσιάσουν από τα σπίτια τους λόγω Πάσχα  δίνει η ΕΛ.ΑΣ.

Αναλυτικά:

Α. Φεύγοντας από το σπίτι

1.Πριν φύγουν οι πολίτες για διακοπές  θα πρέπει να βεβαιωθούν  ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού τους είναι καλά ασφαλισμένα.

2.Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώσουν για την απουσία τους µόνο συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύονται για να επιβλέπουν την οικία τους και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής  τους.

3.Οι πολίτες δεν θα πρέπει να αφήνουν σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψουν ή για το πόσο καιρό θα απουσιάσουν.

4.Οι πολίτες δεν θα πρέπει να αφήνουν μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας  τους.  Επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγουν να αφήνουν σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο τους, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

5.Το σπίτι ή το διαμέρισμα  των πολιτών δεν θα πρέπει να δείχνει «εντελώς κλειστό» υποδηλώνοντας έτσι την απουσία  τους.

6. Οι πολίτες θα πρέπει να τοποθετήσουν  εάν είναι δυνατόν χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού.

7. Οι πολίτες θα πρέπει να ενεργοποιούν αν υπάρχει το σύστημα συναγερμού.

8. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι  τους.

9.Σε περίπτωση που οι πολίτες ενημερωθούν από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά  τους πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία τους τότε δεν θα πρέπει να διστάσουν  να ειδοποιήσουν  το «100» ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους .

Σε περίπτωση κλοπής οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν  το «100» ή το Τμήμα Ασφάλειας της περιοχής τους.

Β. Στο ταξίδι:

1.Οι πολίτες δεν θα πρέπει να αφήνουν ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκονται.

2. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να αφήνουν ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές  τους, παρά μόνον όταν μπορούν να τις ασφαλίσουν σε κάποιο χώρο υποδοχής.

3.Σε περίπτωση μετακινήσεών τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν μαζί τους μεγάλα χρηματικά ποσά.

4. Οι  πολίτες θα  πρέπει να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.

5. Στην περίπτωση που  οι πολίτες χρησιμοποιούν δικό τους μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), τότε δεν θα πρέπει να αφήνουν πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή θα πρέπει να τοποθετήσουν  αυτά σε μη ορατό σημείο.

6.  Οι πολίτες δεν θα πρέπει να αφήνουν ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου τους επάνω σ’ αυτά ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.

7. Οι πολίτες θα πρέπει να φροντίζουν πάντοτε να παρκάρουν σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση,  οι πολίτες δεν θα πρέπει να ξεχνούν να ενεργοποιήσουν το σύστημα συναγερμού, εφόσον το  διαθέτουν.

Γ. Στη διαμονή:

1.Οι πολίτες θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά την έξοδό τους, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένουν ακόμη και εάν λείψουν για ελάχιστο χρόνο.

2. Οι πολίτες θα πρέπει να εξασφαλίζουν την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής τους, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστούν  στην έξοδό τους.

Δ. Στη διασκέδαση:

Στη διασκέδασή σε Κέντρα – Bar – Καφετέριες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, οι πολίτες δεν θα πρέπει να αφήνουν ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά τους έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι τους, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.