Ξενοδοχεία, αλυσίδες καταστημάτων με ηλεκτρονικά, εστιατόρια, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εταιρείες τροφίμων και πολλές άλλες επιχειρήσεις, 47 στο σύνολο, «έστησαν» τραπεζάκια και πήραν συνεντεύξεις από εκατοντάδες υποψήφιους από δεκάδες χώρες στη διήμερη εκδήλωση Ημέρες Καριέρας «WELCOME 2023» που διοργανώθηκε στο Σεράφειο.
‘Αλλωστε, η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης εκδήλωσης, που γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έγκειται στο ότι οι υποψήφιοι είναι είτε πρόσφυγες, είτε Έλληνες υπήκοοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι συνεντεύξεις διενεργούνται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Υπάρχει, όμως και διαθέσιμη διερμηνεία σε αραβικά, γαλλικά, ουκρανικά και φαρσί.
«Υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό τομέα»
Ο όμιλος Ξενοδοχείων Santikos συμμετέχει για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Χρειαζόμαστε περίπου 20 άτομα για τρία ξενοδοχεία σε Σκιάθο και Αλόννησο», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ‘Αννα Λαγουδάκη και η Πέγκυ Μαρκοπούλου από το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του ομίλου. «Υπάρχει γενικότερα έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό τομέα. Σκεφτήκαμε και επικοινωνήσαμε με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, να δούμε αν υπάρχει κόσμος που θα ενδιαφερόταν να δουλέψει. Και μας παρέπεμψαν στις Ημέρες Καριέρας “WELCOME 2023″», εξηγούν. Οι προσφερόμενες θέσεις είναι συντηρητές, σερβιτόροι, καμαριέρες, προσωπικό κουζίνας, αποθηκάριοι, ενώ παρέχεται διαμονή, διατροφή, στολή εργασίας και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.
«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συναντήσαμε έχουν ξαναδουλέψει στον τουρισμό, έχουν προϋπηρεσία. Το καλό είναι πως σε αρκετές θέσεις δεν είναι απαραίτητο να ξέρει κάποιος ελληνικά. Οι πελάτες μας είναι κυρίως ξένοι. Βοηθάει βέβαια να μιλάει κανείς αγγλικά, και για την υπόλοιπη ζωή κάποιου στο νησί, να μπορεί κάποιος να συνεννοηθεί», περιγράφουν.
«Τα ελληνικά ή αγγλικά δεν είναι προαπαιτούμενο»
Η εταιρεία TGI Friday’s δεν έχει όριο στις προσλήψεις. «Ψάχνουμε συνέχεια κόσμο, για αυτό συμμετέχουμε σε όλες τις Ημέρες Καριέρας, την προηγούμενη εβδομάδα ήμαστε στη HELEXPO», λέει η ‘Αννα Ζαρμπή από το Τμήμα Προσλήψεων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο όμιλος Pax Hospitality, στον οποίο ανήκει το TGI Friday’s απασχολεί περίπου 600 άτομα, τα 450 στα 7 εστιατόρια του TGI Friday’s. «Θέλουμε να δίνουμε ευκαιρίες σε κάθε άνθρωπο που έχει διάθεση να εργαστεί και να εξελιχθεί. Δε μας ενδιαφέρει τόσο η προϋπηρεσία. Έχουμε το σύστημα, να παρέχεται η εκπαίδευση μέσα στα καταστήματά μας, εξού και δε μας πειράζει να είναι κανείς ανειδίκευτος. Τα περισσότερα μέλη της εταιρείας σε θέσεις μάνατζερ, σεφ και ομάδα υποστήριξης ξεκίνησαν ως σερβιτόροι, μπάρμεν και μάγειρες στα εστιατόριά μας». Κι εδώ η γλώσσα δεν είναι προαπαιτούμενο. «Καλό θα ήταν ο εργαζόμενος να μιλάει ελληνικά ή αγγλικά, αλλά έχουμε ανθρώπους από διάφορες χώρες, όπως Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, που μπορούν να βοηθήσουν στην αρχική επικοινωνία», επισημαίνει η κυρία Ζαρμπή.
«Κρατάμε βιογραφικά για μελλοντική επικοινωνία»
Στο τραπεζάκι της Vodafone ζητούν τόσο ειδικευμένο, όσο και ανειδίκευτο προσωπικό, περίπου 40 άτομα. Υπάρχουν θέσεις από προγραμματιστές μέχρι εξυπηρέτηση πελατών, υπάλληλοι καταστημάτων, τεχνική υποστήριξη και άλλα. «Σήμερα η κινητικότητα είναι μεγάλη, έχουν έρθει πολλοί άνθρωποι. Κάποιοι ταιριάζουν με τις ευκαιρίες που έχουν ανοίξει, αλλιώς κρατάμε το βιογραφικό τους για μελλοντική επικοινωνία. Τώρα ζητάμε να καλύψουμε 40 θέσεις», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιωάννα Περήφανου και η Παρασκευή Χρυσοστομίδου από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Στην εταιρεία λειτουργεί εξυπηρέτηση πελατών για άλλες γλώσσες, όπως Ουρντού, οπότε και υπάρχουν και οι αντίστοιχες αγγελίες θέσεων .«Μεγάλο πελατολόγιο της εταιρείας δε μιλάει ελληνικά, αλλά μόνο τη γλώσσα του και έτσι δημιουργήθηκαν αυτά τα τμήματα. Πιθανόν στο μέλλον το ίδιο να γίνει και για περισσότερες γλώσσες».
Η αγωνία των υποψηφίων
Ο Αχμάντ Γιούσεφ, 43 χρονών ήρθε πριν από 2 χρόνια από τη Συρία. Έκανε σήμερα ήδη μια συνέντευξη στην εταιρεία Burger King για κουζίνα και καθαριότητα. Τα δύο χρόνια που είναι στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να εργαστεί. Ζει από ένα επίδομα που παίρνει από το πρόγραμμα HELIOS, που του παρέχεται και σπίτι. Παράλληλα μαθαίνει ελληνικά. Σε 6 μήνες το πρόγραμμα HELIOS τελειώνει και θα πρέπει να συντηρηθεί μόνος του. Για αυτό προσπαθεί πολύ να βρει το οτιδήποτε. Στη Συρία δούλευε σε χωράφια και κήπους. «Κι εδώ με κήπους θα ήθελα να ασχοληθώ, αλλά δε έχω βρει κάτι. Επειδή έχω μια αναπηρία, είμαι βαρήκοος, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα με προσλάβουν κάπου, αλλά συνεχίζω να προσπαθώ», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Με τη Ζεχρά, 30 ετών από το Ιράν η συζήτηση γίνεται στα ελληνικά. Μένει πέντε χρόνια στην Ελλάδα και έχει μάθει εντυπωσιακά καλά τη γλώσσα. Έχει πτυχίο ψυχολογίας από τη χώρα της, αλλά δεν έχει προχωρήσει στην αναγνώρισή του, καθώς «η διαδικασία ήταν πολύ περίπλοκη και χρονοβόρα», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Έχει δουλέψει όμως τα προηγούμενα χρόνια ως Κοινωνική Λειτουργός στην ΕΠΑΨΥ (Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας). Επισκέφτηκε τις «Ημέρες Καριέρας», αλλά δεν βρήκε κάτι που την ενδιέφερε. Δεν πτοήθηκε πολύ, καθώς αυτόν τον καιρό εργάζεται σε Γραφείο Ευρέσεως Εργατικού Δυναμικού. Επίσης, κάποια στιγμή ελπίζει να επανενωνθεί με τον άντρα της, ο οποίος ζει στη Γερμανία. «Το πότε παραμένει άγνωστο. Μένω στην Αθήνα με την 11χρονη κόρη μας, οπότε πρέπει να συνεχίζω να δουλεύω και να προσπαθώ για το καλύτερο, μέχρι να φύγουμε», υπογραμμίζει η Ζεχρά.
Άλλος ένα πρόσφυγας με πτυχίο μη αναγνωρισμένο είναι ο Ρασίντ, 32 ετών από το Μαρόκο. Σπούδασε Διαχείρηση Ξενοδοχείων στη χώρα του. Το πτυχίο του αναγνωρίζεται στη Γαλλία, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά όχι στην Ελλάδα. Και αυτός απογοητεύτηκε από τη διαδικασία ισοτιμίας και τα παράτησε. «Δουλεύω ως βοηθός πλακά. «Έχουν σκάσει τα χέρια μου όμως, θέλω να βρω κάτι άλλο, οτιδήποτε».
Η δράση «WELCOME 2023» διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Ενδυνάμωσης μέσω της Εργασίας – Livelihoods του Κέντρου Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR). Η πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.