Έρχεται ευρωπαϊκό «ψαλίδι» σε επιδόματα και παροχές.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται να βάλει φρένο στις αλόγιστες παροχές αλλά και να επαναφέρει αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής από το 2024. Ωστόσο ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν τίθεται θέμα η χώρα μας να επανέλθει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Αξιοσημείωτο είναι δε πως το Eurogroup και το συμβούλιο Ecofin έχουν αναγνωρίσει ότι μετά τη σημαντική πτώση των τιμών ενέργειας και τις παρεμβάσεις στις αγορές ενέργειας δεν χρειάζεται να συνεχιστούν τα έκτακτα -μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη σε δημοσιονομικό επίπεδο για την ελάφρυνση του κόστους ενέργειας των νοικοκυριών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οικονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε., προτείνει να μην ισχύσει η ρήτρα διαφυγής για το 2024. Το 2023 θα είναι η τελευταία χρονιά που παρέχεται στα κράτη-μέλη ευελιξία για την άσκηση της δημοσιονομικής τους πολιτικής. Ωστόσο, παρότι καταργείται η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής, οι διαδικασίες για την παρακολούθηση των δημοσιονομικών των κρατών-μελών μέσω της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα εφαρμοστεί από την άνοιξη του 2024. Άρα δεν υπάρχει θέμα έως την άνοιξη του 2024 για κανένα κράτος-μέλος να εφαρμόσει τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος.
Αξιολόγηση των κυβερνητικών εξαγγελιών
Είναι προφανές αν κρίνει κανείς από τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης όπου απέφυγε να προχωρήσει σε μία γενικευμένη ρύθμιση χρεών έως 120 δόσεις ή σε περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ ή αποκλιμάκωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, ότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει την αντίδραση των Βρυξελλών. Αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλόγιστες παροχές και μειώσεις φόρων και τελών, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντιδράσει μέσω των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με αυστηρότερες συστάσεις. Σε κάθε περίπτωση επειδή η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου θεωρείται δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες θα αξιολογούν και θα κοστολογούν τις όποιες εξαγγελίες γίνονται από κυβέρνηση και αντιπολίτευση και είναι βέβαιο ότι αν εκτιμήσουν ότι μέσω αυτών υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα προκληθεί αντίδραση.