Quantcast
FT: Υπό πίεση η Μέρκελ πριν την ψηφοφορία για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

FT: Υπό πίεση η Μέρκελ πριν την ψηφοφορία για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

«Η ψήφιση της ελληνικής συμφωνίας στη γερμανική βουλή λαμβάνει χώρα μετά από μεγάλη εκστρατεία της Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να ενισχύσουν τη θέση στήριξης της ελληνικής διάσωσης μέσα κι έξω από το κοινοβούλιο», αναφέρει άρθρο στους Financial Times.

«Η καγκελάριος ακύρωσε προγραμματισμένα ταξίδια σε Ιταλία και Βραζιλία για να μεγιστοποιήσει το χρόνο της στο Βερολίνο ενώ την Κυριακή το βράδυ βρήκε στη γερμανική τηλεόραση για να ζητήσει στήριξη και να επαινέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την συνεργασία του τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μήνες αντεγκλήσεων».

Το άρθρο στους Financial Times αναφέρει:

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επιχείρησε την Τρίτη το βράδυ να περιορίσει την “ανταρσία” στο κόμμα της κατά του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ, καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο προετοιμάζεται να ψηφίσει σήμερα για το νέο “πακέτο”.

Βουλευτές του CDU/CSU εκτίμησαν την Τρίτη ότι ο αριθμός των “ανταρτών” που ανθίστανται στο νέο τριετές πρόγραμμα θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και σε 80, σε μια σημαντική αύξηση από τους 60 που τον προηγούμενο μήνα καταψήφισαν την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις διίστανται για το πόσοι τελικά θα προκαλέσουν δημόσια την κ. Μέρκελ για μια συμφωνία που η ίδια χαρακτηρίζει σημαντική για την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Το «πακέτο» αναμένεται να εγκριθεί ούτως ή άλλως από τη Bundestag χάρη στη στήριξη από τους εταίρους της καγκελάριου στον κυβερνητικό συνασπισμό, τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ωστόσο, μια σημαντική “ανταρσία” μεταξύ των 311 βουλευτών του CDU/CSU θα μπορούσε να πλήξει τη φήμη της ως “πολιτικά άτρωτη”. Επίσης, θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα νέων μαχών για την Ελλάδα μεταξύ της κ. Μέρκελ και των βουλευτών της, καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να κληθεί να ψηφίσει εκ νέου το φθινόπωρο, επί μιας ενδεχόμενης ελάφρυνσης χρέους για την Αθήνα.

Ο Gunther Krichbaum, ο προερχόμενος από το CDU πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ΕΕ εκτίμησε ότι οι “αντάρτες” την Τετάρτη θα μπορούσαν να είναι “σημαντικά περισσότεροι” από 60. Ενα ακόμη κορυφαίο στέλεχος του κόμματος εκτίμησε ότι το νούμερο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 10 ή 20.

Το Der Spiegel αναφέρει ότι κάποιες “Kασσάνδρες” μέσα στο CDU βλέπουν περισσότερους από 100 “αντάρτες”. Ωστόσο, ένας εκ των διαφωνούντων, ο Klaus – Peter Willsch, δήλωσε ότι δύσκολα το νούμερο θα αυξηθεί τόσο πολύ.

Η ψήφιση της συμφωνίας λαμβάνει χώρα μετά από μεγάλη εκστρατεία της κ. Μέρκελ και του υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να ενισχύσουν τη στήριξη της ελληνικής διάσωσης στη Βουλή αλλά και στην κοινή γνώμη.

 

Στήριξη

Η καγκελάριος ακύρωσε προγραμματισμένα ταξίδια σε Ιταλία και Βραζιλία για να μεγιστοποιήσει το χρόνο της στο Βερολίνο ενώ την Κυριακή το βράδυ βρήκε στη γερμανική τηλεόραση για να ζητήσει στήριξη και να επαινέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την συνεργασία του τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μήνες αντεγκλήσεων.

Ακολούθησε τη Δευτέρα το βράδυ ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος στηρίζει τη συμφωνία, παρά τις αμφιβολίες που έχει εκφράσει επανειλημμένα. Υπενθυμίζεται ότι στην μαραθώνια σύσκεψη του Eurogroup τον περασμένο μήνα είχε ταχθεί υπέρ της προσωρινής αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Όμως τη Δευτέρα έδωσε έμφαση στην πρόοδο που έχει επιτελέσει η Αθήνα για να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της και να εφαρμοστούν σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. “Μπορώ να επιχειρηματολογήσω χωρίς κανέναν δισταγμό ότι είναι σωστή η έγκριση της συμφωνίας – εν μέρει επειδή και εγώ δεν έλαβα αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία”.

Οι ανησυχίες των σκεπτικιστών εδράζονται στο φτωχό ιστορικό της Ελλάδας στην εφαρμογή των προηγούμενων προγραμμάτων, στις αμφιβολίες για την ικανότητα να πληρωθεί το τεράστιο χρέος, στη σημασία της ευθυγράμμισης με τους κανόνες της ευρωζώνης (που απαγορεύουν διάσωση) και στους φόβους ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να μην αποφασίσει πριν το φθινόπωρο εάν θα συμμετάσχει στο τελευταίο πρόγραμμα.

Επίσης, ανησυχούν για το αίτημα του ΔΝΤ να υπάρξει ελάφρυνση χρέους, οι λεπτομέρειες της οποίας μένει να αποφασιστούν.

Καθώς ο κ. Σόιμπλε έχει εκφράσει την ανησυχία του για όλα τα ανωτέρω, η στήριξή του στη συμφωνία αναμένεται ευρέως να συγκρατήσει πολλούς εν δυνάμει “αντάρτες”. Ομως όχι όλους. Ο Hans Michelbach, στέλεχος του CSU με ειδίκευση στα οικονομικά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για “λεκτικές ακροβασίες” όταν ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξει “μείωση χρέους” για την Ελλάδα, αλλά θα υπάρξει “ελάφρυνση χρέους”.

Η κ. Μέρκελ έχει δώσει έμφαση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στην ανάγκη η Ε.Ε. να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερα ζητήματα, όπως το πρόσφατο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη. Ομως, όπως το θέτει και ένας βουλευτής του κόμματός της, θα πρέπει να αναλύσει τη συμφωνία τόσο γεωπολιτικά, όσο και πολιτικά…

Πηγή: Financial Times, euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.