Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζει νομοθετικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης, λειτουργίας και εποπτείας των Επαγγελματικών Ταμείων, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο 4ο συνέδριο επαγγελματικής ασφάλισης, που διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) και η ethosEVENTS.
Αναλυτικά, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει:
- Παρεμβάσεις για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, την εισαγωγή πρότυπου κανονισμού και τη διευκόλυνση ίδρυσης πολυεργοδοτικών ταμείων,
- Παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, θα προστατέψουν τα δικαιώματα και θα προάγουν την ενημέρωση των ασφαλισμένων, θα ενισχύσουν τη φορητότητα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και θα δίνουν τη δυνατότητα σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης να παρέχουν επιλογές επενδυτικού προφίλ, αλλά και προϊόντα κύκλου ζωής και
- Παρεμβάσεις στην εποπτεία των Επαγγελματικών Ταμείων, διότι η δυναμική ανάπτυξή τους προϋποθέτει την εμπέδωση εμπιστοσύνης.
«Για εμάς, είναι ζήτημα προτεραιότητας να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης. Επίσης, ευθύνη της Πολιτείας είναι να εγγυηθεί τη θεσμική θωράκιση των Επαγγελματικών Ταμείων και ένα αυστηρό λειτουργικό πλαίσιο εποπτείας, το οποίο θα διασφαλίζει τα συμφέροντα τόσο των ασφαλισμένων όσο και του κλάδου γενικότερα. Προς τούτο, σχεδιάζουμε στο υπουργείο Εργασίας την ενίσχυση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα σε μία ενιαία εποπτική δομή» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν έχει νόημα η μηδενική φορολόγηση των εφάπαξ και η υψηλή φορολόγηση των συντάξεων του δεύτερου πυλώνα, αλλά θα πρέπει η φορολόγηση των σχετικών εισοδημάτων να γίνεται με χαμηλό φορολογικό συντελεστή.
Όπως είπε, ο σχεδιασμός και οι ενέργειες στο υπουργείο Εργασίας προσπαθούν να πετύχουν τρεις παράλληλους στόχους, που είναι η επάρκεια των συντάξεων, η θωράκιση του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στο δημογραφικό, αλλά και σε άλλους κινδύνους και η υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας.
«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε το ασφαλιστικό εργαλείο ευημερίας και ανάπτυξης μέσα από την ενίσχυση της εθνικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης. Η ανάπτυξη και η λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης εξυπηρετεί και τους τρεις στόχους» επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου και συμπλήρωσε ότι, παρότι η βάση είναι ακόμα μικρή, η ανάπτυξη του κλάδου της επαγγελματικής ασφάλισης είναι εντυπωσιακή, καθώς, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο αριθμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης υπερδιπλασιάστηκε, όπως και ο αριθμός των μελών τους.
«Η ανάπτυξη αυτή δεν συνέβη ερήμην του κυβερνητικού έργου. Δεν έτυχε, πέτυχε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας, λέγοντας τα εξής:
«Πρώτον, υπήρξε σημαντική μείωση των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και, με τον τρόπο αυτό, αυξάνοντας τη δυνατότητα για προσωπική αποταμίευση, μέσω του δεύτερου πυλώνα. Δεύτερον, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε σημαντική μείωση του υψηλού μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, ένα διαχρονικό δομικό εμπόδιο για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα. Τρίτον, εν μέσω μίας δύσκολης συγκυρίας, πετύχαμε ισχυρή ανάπτυξη, μεγαλύτερους μισθούς, δημιουργήθηκαν περισσότερες δουλειές και ένας αναπτυξιακός άνεμος αισιοδοξίας διατρέχει, αυτήν τη στιγμή, την οικονομία και τους πολίτες, συμπαρασύροντας όλους τους κλάδους της οικονομίας».
«Παρά την εντυπωσιακή άνοδο, είμαστε ακόμα στην αρχή, έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση να διανύσουμε. Στην επαγγελματική ασφάλιση έχουμε τεράστιες υστερήσεις σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, ενώ το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που καλύπτεται από προγράμματα του δεύτερου πυλώνα είναι πολύ μικρό» διαπίστωσε ο κ. Τσακλόγλου, ενώ σχολίασε ότι, πλέον, το περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευνοϊκό και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα, τα επόμενα χρόνια.
«Αυτές οι προοπτικές ανάπτυξης μας υποχρεώνουν να μην επιτρέψουμε να αναπτυχθεί ένα άναρχο και ευάλωτο οικοσύστημα επαγγελματικής ασφάλισης. Η οικονομία μας έχει ανάγκη την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηρίζει αμέριστα και ποικιλοτρόπως τη διάδοση και την ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης. Τον θεωρούμε κρίσιμο παράγοντα ευημερίας της κοινωνίας και προσδοκούμε από όλους αυξημένη εγρήγορση και υπευθυνότητα, όπως ταιριάζει στο ειδικό βάρος και στον ρόλο που προοπτικά καλείται να διαδραματίσει ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας.