Την πεποίθηση ότι η υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος θα οδηγούσε σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εκφράζει με συνέντευξή του στην “Καθημερινή” ο Jeffrey Sachs, καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia και άμισθος, όπως αναφέρει, σύμβουλος του πρώην ΥΠΟΙΚ, Γ. Βαρουφάκη.
«Τους είπα να μην κάνουν τίποτα σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί θα οδηγούσε τελικά σε αναγκαστική έξοδο», σχολιάζει σχετικά με τις συστάσεις του προς την ελληνική πλευρά, και προσθέτει: «Πάντα επιχειρηματολογούσα υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους εντός της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη».
«Η συμβουλή μου ήταν να αναστείλουν τις πληρωμές για το χρέος αντί την καταβολή συντάξεων» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι είχε παροτρύνει το Γ. Βαρουφάκη να επιμείνει στο αίτημα για ελάφρυνση χρέους και, αν αυτό δε γινόταν δεκτό, να κηρύξει στάση πληρωμών έναντι των πιστωτών.
Όπως εξηγεί, η πρότασή του ήταν να αναπροσαρμοστεί με μεγάλη επιμήκυνση των λήξεων και πολύ χαμηλά, σταθερά επιτόκια, αντί των κυμαινόμενων που υπάρχουν τώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Sachs, οι Ευρωπαίοι -και ιδιαίτερα οι Γερμανοί- τηρούν μια “απαράδεκτη” στάση επιβολής απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. “Εγώ πιστεύω ένθερμα ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει επί τάπητος το δικό της πρόγραμμα. Αλλά προειδοποιείται συνεχώς ότι δεν πρέπει να το κάνει. Θεωρείται κακή συμπεριφορά από τους εταίρους αυτό” λέει ο καθηγητής του Columbia.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Sachs σημειώνει ότι τα επιχειρήματα της γερμανικής πλευράς περί ηθικού κινδύνου (σ.σ. σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους) δεν είναι καθόλου πειστικά.
«Ποιος θα ήθελε να περάσει αυτά που πέρασε η Ελλάδα ώστε να χρειαστεί στο τέλος αναδιάρθρωση χρέους;» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα capital controls, ο κ. Sachs υποστηρίζει ότι η Γερμανία φέρει “βαρύ μερίδιο ευθύνης” για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, κάνει λόγο για “επαίσχυντη, σοκαριστική κακοδιαχείριση” εκ μέρους των Ευρωπαίων, και υποστηρίζει ότι η σκληροπυρηνική στάση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ και των συνοδοιπόρων του, με μια “εκστρατεία ψιθύρων αλλά και πιο ηχηρών παρεμβάσεων περί Grexit, δηλητηρίασαν τόσο πολύ το περιβάλλον που οδήγησαν ευθέως στο bank run των τελευταίων μηνών”. Και αναγνωρίζει, στο σημείο αυτό, πως και “οι σχετικές δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων δεν βοηθούσαν καθόλου”.