“Ζωηρό” είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για το νέο 10ετές ομόλογο με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033, καθώς οι προσφορές υπερέβησαν το ποσό των 17,5 δισ. ευρώ.
Το επιτόκιο μειώθηκε στο 4,45% παρόλο που η αρχική εκτίμηση ήταν ότι αυτό θα διαμορφώνονταν στο 4,5%. Επίσης επισημαίνεται πως ανάδοχοι της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου είναι οι τράπεζες Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale, ενώ ο στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι αντλήσει μέσω του 10ετούς κρατικού τίτλου ποσά ύψους 2 δισ. ευρώ με 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στις 19 Ιανουαρίου του 2022 είχε εκδώσει την τελευταία φορά η χώρα μας 10ετές ομόλογο του οποίου οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει φέτος για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες σε 15,4 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν σε περίπου 7,2 δισ. ευρώ και 4,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων που αφορούν την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών θα μειώσει κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το απόθεμα των Εντόκων Γραμματίων που κυκλοφορεί στην αγορά. Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων, ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές όπως από τη EIB το RRF κλπ.
Οι ημερομηνίες – κλειδιά του 2023 για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
Εννιά είναι οι ημερομηνίες-κλειδιά του 2023 για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους Fitch Ratings, Standard & Poor’s και Moody’s. Αναλυτικά οι εκθέσεις για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα δημοσιευθούν τις παρακάτω ημερομηνίες:
- Fitch Ratings: Στις 27 Ιανουαρίου, στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου.
- Standard & Poor’s: Στις 21 Απριλίου και στις 20 Οκτωβρίου.
- Moody’s: Ο οίκος θα κάνει αξιολόγηση τη οικονομίας στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.
- DBRS: Στις 10 Μαρτίου και στις 8 Σεπτεμβρίου