Για το εάν η νέα αύξηση που θα μπορεί να έχει ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 780 ευρώ ρωτήθηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ραδιοφωνική εκπομπή του Realfm και στην δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.
«Δεν μπορώ να σας πω κανένα αριθμό γιατί δεν ξέρω, λόγω τιμής, αλλά και γιατί υπάρχει μια διαδικασία την οποία θα πρέπει να σεβαστώ», απάντησε και προανήγγειλε ότι θα έρθει τροπολογία για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στη Βουλή.
«Θα κατατεθεί τώρα αυτές τις ημέρες μια τροπολογία στη Βουλή για το κατώτατο μισθό που θα προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία του. Η διαδικασία είναι πάγια. Ορίστηκε πέρυσι ένα χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο, θα οριστεί και φέτος με βάση το οποίο θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με τα αρμόδια Ινστιτούτα τους, με την Τράπεζα της Ελλάδας, με το ΚΕΠΕ και με μια ειδική επιστημονική Επιτροπή. Φαντάζομαι πως στο τέλος του Φεβρουαρίου θα έρθουν τα πορίσματα της Επιτροπής και του ΚΕΠΕ που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις προηγούμενες προτάσεις και μετά θα έρθει ο υπουργός Εργασίας και θα κάνει μια πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο. Επομένως αν σας έλεγα αυτή την ώρα ακόμα και να ήξερα θα ακύρωνα μόνος μου μια διαδικασία και θα ήταν μια βαθιά αντιθεσμική συμπεριφορά εκ μέρους μου. Εμείς συγκεκριμένο αριθμό αύξησης κατώτατου μισθού δεν πρόκειται να δώσουμε μέχρι το τέλος της διαδικασίας», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης .
Τα σενάρια για 8% – 10% και η απάντηση Χατζηδάκη
Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν η ελληνική οικονομία αντέχει μια αύξηση κατώτατου μισθού μεταξύ 8% και 10%.
« Η βούληση μας είναι να είναι σημαντική η αύξηση η οποία όμως θα πρέπει να συνδυάζει δύο παραμέτρους:
- Το ένα είναι η πίεση που υπάρχει στα νοικοκυριά ιδιαίτερα στους μισθωτούς και ακόμη πιο πολύ στους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η πίεση αυτή έγινε μεγαλύτερη και από τη διεθνή κρίση που προκάλεσε τις γνωστές συνέπειες με την ακρίβεια κλπ.
- Και από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την ανταγωνιστικότητα και τις αντοχές των επιχειρήσεων διότι και αυτές υφίστανται τη κρίση, δεν είναι εκτός κρίσης οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να δει κανείς και πόσο αντέχουν και εκείνες», απάντησε.
Επίσης εκτίμησε πως θα «βρεθεί μια ισορροπημένη λύση για τον κατώτατο μισθό, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική αλλά και σε δίκαιη αύξησή του. Για όλα αυτά θα ξέρουμε περισσότερα τον Μάρτιο», συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει τα αιτήματα της ΓΣΕΕ για κατώτατο 850 ευρώ και του ΣΥΡΙΖΑ για 880 ευρώ είπε: «Θέλω να σημειώσω με ιδιαίτερη έκπληξη την αυτοσυγκράτηση του ΣΥΡΙΖΑ είδα και εγώ χθες σποτ αυτό στο οποίο μιλάνε για 880 ευρώ. Να σας πω την αλήθεια περίμενα ότι θα υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ… μπορεί να πήγαιναν και στα 1.500 ευρώ, γιατί ΣΥΡΙΖΑ είναι, ό,τι θέλει λέει.
Μακάρι οι μισθοί να είναι 2.000 και 3.000 ευρώ, σημείωσε και ξεκαθάρισε πως, όπως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις, έτσι δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες. γιατί, αν μία επιχείρηση παύσει να είναι ανταγωνιστική τότε θα κλείσει.
Για τις τριετίες
Ο υπουργός Εργασίας μίλησε και για το θέμα του παγώματος των τριετιών. «Για τις τριετίες υπάρχει συγκεκριμένο καθεστώς το οποίο ίσχυσε και με την ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ισχύει εδώ και 10 χρόνια και προβλέπεται πράγματι όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10% να ξεπαγώσουν οι τριετίες».
Το πότε η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, ώστε να αλλάξει το καθεστώς για τις τριετίες, τόνισε πως αυτό εξαρτάται από την πολιτική που θα ασκηθεί όχι μόνο πριν, αλλά και μετά τις εκλογές. Για παράδειγμα, αν η χώρα μπει σε αστάθεια ή αν εκλεγεί μία κυβέρνηση που δεν είναι φιλοεπενδυτική, μην περιμένετε να ανοίξουν καινούργιες δουλειές, είπε. Αν έχουμε ένα τέτοιο σκηνικό, δεν θα συζητάμε για τις τριετίες, αλλά για το πώς θα αποφύγουμε κινδύνους για τη χώρα, τη οικονομία και τους εργαζόμενους, συμπλήρωσε.