Σαφάρι φορο-ελέγχων θα πραγματοποιήσει φέτος η εφορία με τα νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προκειμένου να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα αλλά και το «μαύρο» χρήμα.
Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ, το 2023 θα γίνουν 25.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 15.500 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι, 2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου αλλά και 900 έρευνες φοροδιαφυγής.
Ποιες υποθέσεις βρίσκονται υψηλά στη λίστα της ΑΑΔΕ
Μερικές από τις υποθέσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της ΑΑΔΕ για έλεγχο είναι μεταξύ άλλων οι αγοραπωλησίες ακινήτων, οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές και οι δωρεές υψηλού κινδύνου για μαύρο χρήμα ή φοροδιαφυγή.
Επίσης επισημαίνεται πως από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Επιμέρους ποσοστό 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Θα δοθεί προτεραιότητα στις υποθέσεις του 2017 που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα που δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινής αξία της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Για ποιες υποθέσεις θα γίνουν ειδικές έρευνες
To 2023 δρομολογούνται ειδικές έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής για να τρέξουν:
- 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου
- 100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
- 170 υποθέσεις έρευνας που αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών
- 580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων
Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι με τα tablet
Φέτος θα τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα «ElenxisLive».
Αυτό θα το χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ στους επιτόπιους φοροελέγχους και έτσι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελεύθερων επαγγελματιών που θα ελέγχουν και θα βλέπουν:
- Τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που θα εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές
- Αν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και περιοδικές ΦΠΑ
- Αν έχουν βεβαιωμένα χρέη στην εφορία
- Αν έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα “Mydata”
- Αν έχουν ιστορικό παραβατικότητας