Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση για όσους δανείστηκαν με ελβετικό φράγκο εξήγησε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ.
Έχει ένα κόστος για τις τράπεζες να μειώσουν το ποσοστό του επιτοκίου για τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. «Στις τράπεζες όπως και σε κάθε επιχείρηση, δεν μπορείς να διαγράψεις δάνειο. Γιατί για να γίνει αυτό θα πρέπει να διαγράψεις και κάτι από το παθητικό σου δηλαδή καταθέσεις; κεφάλαια ; Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό. Αυτό θέλει πάρα πολύ προσοχή», είπε.
Το πρόβλημα και οι προτάσεις
Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα αυτό απασχολεί 200.000 δανειολήπτες που πρέπει να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά, σε σχέση με τα ποσά που έλαβαν σε ευρώ, επιβαρυνόμενοι μάλιστα, με τόκους.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος δανειοληπτών ελβετικού φράγκου ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ είχε προτείνει πρόσφατα τα εξής για την επίλυση του προβλήματος:
- Επανυπολογισμός των δανείων με ισοτιμία εκταμίευσης και επιτόκιο euribor,
- Οριζόντια εφαρμογή της προστασίας, ώστε η διακύμανση της ισοτιμίας να περιοριστεί στο +/- 5% αναδρομικά. Η συγκεκριμένη πρόταση εκτιμά η πλευρά του ΣΥΔΑΝΕΦ, έχει ισχυρό νομικό έρεισμα και παρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση στον κανονιστικό νομοθέτη, ώστε να νομοθετήσει, με βάση τις αμετάκλητες, -θετικές για τους δανειολήπτες- δικαστικές αποφάσεις που έχουν παράξει νομολογία στην Ελλάδα.
- Συζητήθηκε το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου Ν. 4438/16, με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία 2014/17/ΕΕ και εφαρμόζει δίχτυ προστασίας για μελλοντικά δάνεια σε ξένο νόμισμα, με αναδρομική ισχύ.
- Επιχειρήθηκε να τεθεί προς συζήτηση μια τεχνική πρόταση που αφορά την ομολογοποίηση της διαφοράς ισοτιμίας, που επιβαρύνει τον δανειολήπτη, έως και 71% επιπλέον, άλλως η ένταξη της χρηματοδότησης της συναλλαγματικής διαφοράς, ως έργο αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης και χρηματοδοτούμενο από το ταμείο ανάκαμψης.
Μάλιστα οι δανειολήπτες σημείωσαν πως άλλες χώρες έχουν κατευθύνει δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και ανέφεραν ότι είναι προς το συμφέρον της Ελληνικής οικονομίας να μην δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων. Το επιχείρημα αποκρούστηκε ως πατερναλιστικό.