Στα σκαριά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται το επίδομα τροφίμων, το λεγόμενο και “food pass” για ψώνια σε σούπερ μάρκετ.
Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε στο Open για το θέμα του πληθωρισμού και των τροφίμων, αλλά και για το εάν θα ληφθούν νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες.
«Eάν προκύψουν δημοσιονομικοί πόροι, προτεραιότητα έχουν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στα ευάλωτα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη», είπε και πρόσθεσε ότι η βασική κατεύθυνση του υπουργείου είναι να δοθεί βοήθεια απευθείας στα νοικοκυριά.
Ξεκαθάρισε δε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν σχεδιάζει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, ωστόσο πρόσθεσε πως όποιοι πόροι προκύψουν θα πάνε απευθείας στα νοικοκυριά.
Πληθωρισμός είναι τα καύσιμα, ο ηλεκτρισμός και τα τρόφιμα. Ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών σε αυτά τα τρία, θα κατευθυνθούν και οι πόροι σημείωσε μεταξύ άλλων και τόνισε πως «εάν η ύφεση μειώσει τις τιμές στα καύσιμα και το φυσικό αέριο, τότε ανοίγουν άλλες δυνατότητες για να πάμε και πιο πέρα».
«Στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, προφανώς τα χρήματα θα επιστρέψουν στην οικονομία και την κοινωνία με προτεραιότητα στην κοινωνία αυτή τη φορά», συμπλήρωσε.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Άνοιξε “παράθυρο” ο Σταϊκούρας για το Food pass
Για το εάν θα λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάποιες πρωτοβουλίες στήριξης για τα τρόφιμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών από δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην φάση που υλοποιούμε τα μέτρα της ΔΕΘ. Το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε την καταβολή του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης και μαζί με την επιδότηση, αυτά αθροίζουν στα 500 εκατ. ευρώ. Έχουμε τα 500 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στις 20 Δεκεμβρίου στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και χαμηλοσυνταξιούχους. Πρέπει να υλοποιήσουμε από το 2023 την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους Έλληνες πολίτες, 1,24 δισ. ευρώ. Έχουμε τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και τη μόνιμη αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% . Άρα έχουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις πολιτικές», σημείωσε, ωστόσο πρόσθεσε πως «εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος φέτος και του χρόνου και με βάση της προτεραιότητες που θα θέσει η κυβέρνηση, έχουμε ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να αξιολογήσουμε, ανάλογα με τη δυναμική της πραγματικής οικονομίας».
«Πρώτα μετράμε, βρίσκουμε τον χώρο και στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό συζητάμε ποιες είναι οι προτεραιότητες την κατάλληλη χρονική στιγμή», σημείωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο θέμα των τροφίμων.
Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα να λάβει μέτρα στήριξης για τα τρόφιμα. «Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα είναι η υλοποίηση των μέτρων στη ΔΕΘ» σημείωσε.
«Θα δούμε ποια θα είναι η δυναμική της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον. Δηλαδή οι τιμές των καυσίμων θα είναι σε αυτό το ύψος σε 15 ημέρες ή χαμηλότερα ή υψηλότερα; Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχίζει να πηγαίνει ικανοποιητικά και καλύτερα ή θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις; Το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον; Άρα έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα, τα οποία θα πρέπει να αξιολογήσουμε στο μέλλον, πώς και εάν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε», είπε.
Το food pass
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το food pass θα είναι ένα voucher περίπου των 100 ευρώ το οποίο θα αφορά την αγορά τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού. Ωστόσο αυτό ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από κρεοπωλεία, φούρνους, μίνι μάρκετ. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν στις αρχές του 2023 και αυτό εκτιμάται να δοθεί στους πολίτες με βάση τη φορολογική δήλωση του 2021.