Quantcast
Χαμηλότερο δείκτη ευημερίας οι άνω των 60 στην Ελλάδα από ότι στη Δυτική Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Χαμηλότερο δείκτη ευημερίας οι άνω των 60 στην Ελλάδα από ότι στη Δυτική Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Οι Έλληνες άνω των 60 ετών έχουν χαμηλότερο δείκτη οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας από τους συνομήλικους τους στη Δυτική Ευρώπη, με βάση την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης HelpAge. Στην κατάταξη 96 χωρών, την οποία κάνει η HelpAge, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 79η θέση. Η πολύ χαμηλή αυτή θέση οφείλεται στη χαμηλή βαθμολογία της Ελλάδας σε επιμέρους δείκτες, όπως το αίσθημα φυσικής ασφάλειας και το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλή θέση (22η) όσον αφορά τον τομέα της υγείας, καθώς το προσδόκιμο ζωής για όσους είναι 60 ετών ανέρχεται σε 24 έτη και το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία φθάνει στα 17,4 έτη, που είναι οριακά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Σε υψηλή θέση (28η) κατατάσσεται η Ελλάδα και στον τομέα της εισοδηματικής ασφάλειας των μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών. Το μέσο εισόδημα για τους άνω των 60 ετών είναι υψηλότερο από το μέσο εισόδημα του υπόλοιπου πληθυσμού (106%), παρά το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (26.215 δολάρια) και το χαμηλό ποσοστό όσων παίρνουν σύνταξη πάνω από τα 65 (77,4%) , σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντίθετα, η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλή θέση (87) στον τομέα των δυνατοτήτων, καθώς απασχολείται μόνο το 35,6% όσων έχουν ηλικία από 55 έως 64 και μόνο το 31,3% των άνω των 60 έχει δευτεροβάθμια ή υψηλότερη εκπαίδευση. Πολύ χαμηλή θέση έχει η Ελλάδα (91) και στον τομέα του κοινωνικού περιβάλλοντος. Μόνο το 48% των πολιτών ηλικίας άνω των 50 αισθάνονται ασφαλείς να περπατήσουν μόνοι τους τη νύχτα στην πόλη ή την περιοχή που ζουν, ενώ χαμηλό (53%) είναι και το ποσοστό τους που είναι ικανοποιημένο με τις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες. Με την ελευθερία επιλογών στη ζωή τους είναι ικανοποιημένο το 39%, ενώ το 61% έχουν συγγενείς ή φίλους στους οποίους μπορούν να βασισθούν, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που γερνούν πολύ γρήγορα. Όπως αναφέρει η έκθεση της HelpAge, το 27% των Ελλήνων ήταν άνω των 60 το 2014 και το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί στο 33,2% το 2030 και το 40,8% το 2050. Στα επόμενα 35 χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων πάνω από τα 60 θα φθάσει στα 2,1 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο από 901 εκατομμύρια φέτος και θα αντιστοιχεί στο 21,5% του παγκόσμιου πληθυσμού από 12,3% σήμερα, αναφέρει η HelpAge. Στην πρώτη θέση του δείκτη οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας της οργάνωσης βρίσκεται η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τον Καναδά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.