Αποπληθωρισμός, συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και ένα νέο σκληρό μνημόνιο που θα πρέπει να εφαρμοσθεί οδηγούν εκ νέου σε καθίζηση την ελληνική οικονομία, μια «ανάσα» πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, επισημαίνει σε άρθρο του το Reuters.
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμά ότι η έκβαση της εκλογικής μάχης είναι πιο αμφίρροπη από ποτέ με τους κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη να αποτελούν τους δύο κεντρικούς «μονομάχους» που προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους, οι οποίοι με την σειρά τους είναι πλέον εξαντλημένοι από την οικονομική κρίση.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, ακόμη και εκείνοι που έχουν την τύχη να έχουν δουλειά, είναι πλέον σημαντικά φτωχότεροι σε σχέση με το 2001.
Ενώ η προεκλογική εκστατεία κορυφώνεται, πληθαίνουν εκ νέου οι ανησυχίες ότι η ελληνική οικονομία οδεύει εκ νέου στα βράχια, ύστερα από μία μικρή περίοδο ανάκαμψης και μετά από χρόνια συνεχούς ύφεσης.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί και οδηγούν εκ νέου την οικονομία της χώρας στην εντατική.
Επικαλούμενο προβλέψεις του ΙΟΒΕ, το Reuters τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση της τάξεως του 2% το 2015, ενώ η ανεργία θα «εκτιναχθεί» στο 28%.
«Η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση λίγο μικρότερη του 2% το 2015», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters, ο γνωστός οικονομολόγος του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
«Δεν υπάρχει καμία δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται», προσθέτει ο κ. Τσακανίκας, για να προβλέψει μάλιστα πως η ανεργία θα αυξηθεί στο 28%.
Παράλληλα, αναμένει ότι μετά από μια μικρή ανάκαμψη κατά το γ’ τρίμηνο, η οικονομία θα συρρικνωθεί εκ νέου κατά το δ’ τρίμηνο, ενώ ευρύτερη υποχώρηση προβλέπεται για το 2016.
Παρά την εύλογη ανησυχία, η οικονομία χρησιμοποιείται ως το κύριο πολιτικό όπλο σε αυτή την προεκλογική περίοδο, τονίζει το Reuters.
Και όλα αυτά, ενώ η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι τόσο μικρή στις δημοσκοπήσεις που αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους.
Μέσα στο εφιαλτικό αυτό σκηνικό, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχουν εντελώς παγώσει και τις όποιες προοπτικές για ξένες επενδύσεις, αναφέρεται σε άλλο δημοσίευμα του Reuters.
Ιδιαίτερη σημείωση γίνεται ωστόσο στην εικόνα που εμφανίζουν τα ελληνικά ομόλογα: Το 10ετές ομόλογο έχει φτάσει στο 8,54%. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή, αν σκεφτεί κανείς τι συνέβαινε πριν από δύο μήνες.
«Τότε που είχε προκληθεί κύμα από τη μικροπολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των Ευρωπαίων δανειστών, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ομόλογο να φτάσει στο 19% κατά τον περασμένο Ιούλιο», γράφει το άρθρο.
Οπως αναφέρεται, ορισμένοι στρατηγικοί επενδυτές θεωρούν πως η προοπτική ενός μεγάλου συνασπισμού ή η επιστροφή της ΝΔ στην κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στο ράλι που καταγράφουν οι ελληνικοί τίτλοι στην αγορά ομολόγων.
Αναλυτές τονίζουν τέλος ότι αναλόγως της εικόνας που θα παρουσιάσει η Ελλάδα μετά τις εκλογές, και ιδιαίτερα της στάσης που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε μετέχοντας σε κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευσης, δεν αποκλείεται ακόμη και να δούμε τη Γαλλία να αρχίσει πλέον να υιοθετεί τις γερμανικές θέσεις απέναντι στη χώρα μας.
Πηγή: Reuters