Quantcast
WSJ: Υποτιμήσεις νομισμάτων και αύξηση χρέους αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες - enikonomia.gr
share

WSJ: Υποτιμήσεις νομισμάτων και αύξηση χρέους αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες

δημοσιεύτηκε:

Το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) της Βραζιλίας και της Νοτίου Αφρικής έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη πίεση στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, εν όψει της αναμενόμενης απόφασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το κόστος αγοράς των CDS δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη ένδειξη ανησυχίας των επενδυτών, πριν από τη διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 16/17 Σεπτεμβρίου.

Τα νομίσματα της Τουρκίας, της Νοτίου Αφρικής και της Μαλαισίας έχουν βυθισθεί στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών έναντι του δολαρίου.

Η μέση απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των αναδυόμενων χωρών έχει αυξηθεί σημαντικά, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων μειώθηκαν φέτος το καλοκαίρι.

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Fed θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια φέτος, για πρώτη φορά από το 2006, εντείνοντας την πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύονται με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, το σημαντικό χρέος και τη μείωση της ζήτησης για τα βασικά προϊόντα τους.

Η Τουρκία και η Βραζιλία θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες από πολλούς επενδυτές, λόγω των οικονομικών ανισορροπιών τους που είναι πιθανόν να διογκωθούν με τις υποτιμήσεις των νομισμάτων τους.

Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ως ποσοστό του ΑΕΠ της είναι από τα υψηλότερα των αναδυόμενων χωρών, ενώ η Βραζιλία αντιμετωπίζει προβλήματα, μεταξύ των οποίων τη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, την υποτονική ζήτηση της Κίνας για τα αγαθά της και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει της δαπάνες χωρίς να πλήξει τα έσοδα.

Πολλοί, ωστόσο, αναλυτές ανέφεραν ότι φαίνεται απίθανη μία μεγάλης κλίμακας κρίση, όπως αυτή που έπληξε αναπτυσσόμενες χώρες στα τέλη της δεκαετίας του 1990, χάρη στην ευρύτερη υιοθέτηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες μεταρρυθμίσεων, όπως η ελεύθερη διακύμανση των νομισμάτων τους, η συσσώρευση μεγάλων συναλλαγματικών αποθεμάτων και οι αυξημένες εκδόσεις χρέους σε εγχώρια νομίσματα.

Αν και οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών και οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού τους πιθανόν θα μειωθούν περαιτέρω, υπάρχουν λίγες ενδείξεις του είδους του ντόμινο που συγκλόνισε τις αναδυόμενες αγορές μετά την κρίση στην Ανατολική Ασία το 1997 και τη χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998.

Το πλήγμα για τις αναδυόμενες οικονομίες είναι ήδη σημαντικό. Η τουρκική λίρα, το νοτιοαφρικανικό ραντ και το μαλαισιανό ρίνγκιτ έχουν υποχωρήσει φέτος κατά 23%, 15% και 19%, αντίστοιχα, έναντι του δολαρίου.

Το βραζιλιάνικο ρεάλ έχει υποτιμηθεί 31% φέτος, υποχωρώντας σε χαμηλό 13 ετών χθες, μία ημέρα μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στην κατηγορία «σκουπίδια» από τον οίκο Standard & Poor’s.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.