Quantcast
Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές για δεύτερη ημέρα - enikonomia.gr
share

Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές για δεύτερη ημέρα

δημοσιεύτηκε:

Οι ανησυχίες για την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά, παρασύροντας πτωτικά τις ευρωπαϊκές μετοχές για δεύτερη συνεχή ημέρα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η πτώση των μετοχών τηλεπικοινωνιών συνέβαλε στις απώλειες μετά την ακύρωση της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης των δραστηριοτήτων της Telenor και της TeliaSonera στη Δανία ύστερα από την απόρριψη των όρων της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πολλοί τηρούν στάση αναμονής και προχωρούν σε ρευστοποιήσεις ενόψει της συνεδρίασης της FOMC (της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed) την επόμενη εβδομάδα» σχολίασε στο Bloomberg ο Μάρκους Χούμπερ, χρηματιστής στην Peregrine & Black.

«Αν και οι πιθανότητες μιας αύξησης των επιτοκίων είναι μικρές, ο κόσμος θέλει απλά να βεβαιωθεί, στην περίπτωση που υπάρχουν κάποια σχόλια από την (πρόεδρο της Fed Τζάνετ) Γιέλεν. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης κατά την οποία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί κατά πόσο η επόμενη κίνηση θα είναι ανοδική ή πτωτική».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,9% στις 1.402,02 μονάδες στις 13:02 ώρα Ελλάδας. Από τις αρχές της εβδομάδας ωστόσο καταγράφει κέρδη σχεδόν 1% ενώ αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων 2 μηνών.

Οι μετοχές δέχονται πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας να πλήττουν τις αγορές, επισημαίνει το Reuters.

Ωστόσο, μετά την παρέμβαση των κινεζικών ρυθμιστικών Αρχών στη χρηματιστηριακή αγοράς της χώρας παρατηρείται σταθεροποίηση, με κάποιους επενδυτές να πιστεύουν ότι η πρόσφατη αβεβαιότητα θα αποτρέψει την Federal Reserve από το να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

«Εάν η Fed δεν αυξήσει τα επιτόκια αυτό το μήνα, ίσως δούμε μια ανάκαμψη. Αλλά οι επενδυτές θα αρχίσουν να σκέφτονται ότι επίκειται αύξηση τον Οκτώβριο. Αυτή η αβεβαιότητα δεν είναι καλή για τις αγορές» δήλωσε στο Reuters ο Μανίς Σιγνκ, επικεφαλής επενδυτικών υπηρεσιών στην Crossbridge Capital.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.