Quantcast
Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα CCC - enikonomia.gr
share

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα CCC

δημοσιεύτηκε:

O oίκος Fitch επιβεβαίωσε το μακροχρόνιο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα CCC, τονίζοντας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για την επίτευξη μίας συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, αλλά ότι οι κίνδυνοι υλοποίησης παραμένουν.

Ο Fitch προβλέπει μία ήπια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά συνολικά για το έτος εκτιμά ότι θα σημειωθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9%, λόγω της αρνητικής επίπτωσης που θα μεταφερθεί από το 2015.

Οι όροι του προγράμματος είναι απαιτητικοί και εμπροσθοβαρείς, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα για να επιτευχθεί οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% φέτος, 1,75% το 2017 και 3,5% από το 2018.

Η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 0,25% του ΑΕΠ το 2015, σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος, εν μέρει λόγω πιο ανθεκτικής απόδοσης της οικονομίας από ότι προβλεπόταν.

Οι ελληνικές αρχές, σημειώνει ο Fitch, έχουν ήδη νομοθετήσει την πλειοψηφία των συμφωνημένων προαπαιτούμενων, παίρνοντας μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.

Ωστόσο, το “πακέτο” περιλαμβάνει μέτρα που δεν έχουν διευκρινιστεί, συνολικού ύψους 1% τoυ ΑΕΠ, ενώ παραμένει επιπλέον αυτών και ένα δημοσιονομικό κενό που μένει να προσδιοριστεί, το οποίο θα μπορούσε να φθάνει πάνω από το 3% σωρευτικά ως το 2018.

Το πιθανόν μεγαλύτερο αγκάθι για τη συμφωνία είναι οι προτάσεις για το ασφαλιστικό, με τους πιστωτές να πιέζουν για εμπροσθοβαρείς περικοπές.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει στόχο να ολοκληρωθεί “ομαλά” η αξιολόγηση, για να ξεκλειδώσει η υπόσχεση για ελάφρυνση χρέους και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία, σημειώνει ο Fitch, ενώ προβλέπει ότι η κυβέρνησή του θα μπορεί να βασισθεί σε ψήφους κομμάτων του κέντρου.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Fitch, η κυβέρνηση έχει επαρκή “μαξιλάρια για να αντέξει έως και το Μάιο χωρίς εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, πιθανές καθυστερήσεις και επιστροφή στις περυσινές διενέξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένους περιορισμούς ρευστότητας και την επιστροφή των φόβων για Grexit.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.