Quantcast
Κοστάντσιο: Το Grexit θα ήταν παράνομο - enikonomia.gr
share

Κοστάντσιο: Το Grexit θα ήταν παράνομο

δημοσιεύτηκε:

Η ελληνική κρίση εγείρει αμφιβολίες ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάντσιο σε συνέντευξη του που ανήρτησε την Τετάρτη η ΕΚΤ στον επίσημο ιστότοπο του οργανισμού. Ο Αξιωματούχος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι  «Αυτές οι αμφιβολίες πρέπει να σταματήσουν τώρα με πρόσθετες θεσμικές μεταρρυθμίσεις».

 

«Η κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε αμφιβολίες για τις αγορές σε χώρες που όπως η Ελλάδα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες  προκλήσεις της νομισματικής ένωσης» συνέχισε ο Βιτόρ Κονστάντσιο που τόνισε ωστόσο ότι «Δεν υπήρξε ποτέ καμία αμφιβολία στην πλειοψηφία των χωρών-μελών. Εμείς υποστηρίζουν ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμη συμφωνία. Νομικά, καμία χώρα δεν μπορεί να απελαθεί. Η πραγματική προοπτική να συμβεί κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ αληθινή.»

«Οι έλεγχοι κεφαλαίων είναι προσωρινοί» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τονίζοντας ότι «Η κατάσταση στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα, έχει σταθεροποιηθεί. Θα περιμέναμε η νέα κυβέρνηση να δείξει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος. Η κατάσταση της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί μετά την επίτευξη της συμφωνίας. Έχει ήδη οριστεί το στάδιο για την σταδιακή κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου. Θα εξαλειφθούν με τον ίδιο τρόπο που έγινε στην Κύπρο».

Αναφερόμενος στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ο Βιτόρ Κονστάντσιο ξεκαθάρισε ότι «Το ΔΝΤ ενέκρινε τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Για να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα, το ΔΝΤ έχει δύο προϋποθέσεις: πρώτον τη βιωσιμότητα του χρέους και το δεύτερον την ιδιοκτησία του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές».

«Όσον αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα κατά τη στιγμή της πρώτης επανεξέτασης» ανέφερε ο κος Κονστάντσιο συμπληρώνοντας  «Έχετε δει διάφορες αναλύσεις που δείχνουν ότι μπορούμε όχι μόνο να εξετάσουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την άποψη των δεικτών του. Ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται υπό ευνοϊκούς όρους, για αρκετό χρονικό διάστημα. Ο καθένας αναμένει ότι η σύγκλιση αυτής της ανάλυσης θα είναι δυνατή. Ένα κούρεμα έχει απορριφτεί από τα κράτη μέλη και ασφαλώς ελπίζω ότι δεν θα είναι απαραίτητο ενόψει των αριθμών. Όσο περισσότερο κάποιος βυθίζεται μέσα τους αριθμούς, το περισσότερο αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να αναδύεται. Και αυτό είναι ένα το θέμα για τις διαπραγματεύσεις».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.