Quantcast
Σκυλακάκης: «Μόνο ένας πόλεμος και μια παγκόσμια κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες τιμές» - enikonomia.gr
share

Σκυλακάκης: «Μόνο ένας πόλεμος και μια παγκόσμια κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες τιμές»

δημοσιεύτηκε:

Στο τρίτο πάνελ με τίτλο «Πράσινη Μετάβαση και Επενδύσεις», το οποίο συντόνισε ο Εκδότης και Διευθυντής της Realnews Νίκος Χατζηνικολάου, τον λόγο μεταξύ άλλων πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ Νίκος Παπαθανάσης.

του Δημήτρη Χριστούλια

O κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι «εμείς ως κυβέρνηση λειτουργήσαμε πολύ πιο γρήγορα από την Ε.Ε. Προβλέψαμε να αναστείλουμε την ρήτρα αναπροσαρμογής και έχοντας τα αποτελέσματα της ανάπτυξης μπορούμε να δούμε τον δημοσιονομικό χώρο για περεταίρω μέτρα. Στον Αναπτυξιακό Νόμο, στις Στρατηγικές Επενδύσεις, στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προβλέπονται οι πράσινες επενδύσεις. Έχουμε Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Καταφέραμε και πήραμε το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακή μετάβασης. Υπάρχουν 350 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση εργαζομένων στις περιοχές που περιλαμβάνονται στην ενεργειακή μετάβαση. Η στήριξη των εργαζομένων στις περιοχές αυτές διατρέχει οριζόντια και μέσα από όλα τα προγράμματα».

«Όταν δεν δουλεύει μια αγορά, όπως αυτή του φυσικού αερίου, κάτι πρέπει να κάνεις»

Στην τοποθέτησή του ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι «όταν δεν δουλεύει μια αγορά, όπως είναι αυτή του φυσικού αερίου κάτι πρέπει να κάνεις. Όταν έχεις μια περίοδο ακραίας αβεβαιότητα ακολουθείς δύο αρχές. Η πρώτη αρχή είναι η λήψη αποφάσεων την τελευταία στιγμή και η δεύτερη αρχή είναι συντηρητική πολιτική. Μπορούμε να καλύψουμε την ελληνική οικονομία για το χειρότερο ρεαλιστικό κεφάλαιο. Οι ενεργειακές επενδύσεις θέλουν κατά μέσο όρο 3-5 χρόνια για να υλοποιηθούν. Στην περίπτωσή μας ο λιγνίτης ήταν και παραμένει πανάκριβη εκδοχή. Μόνο ένας πόλεμος και μια παγκόσμια κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες τιμές. Οι επενδύσεις μας στις ΑΠΕ έμειναν πίσω. Εμβληματικά έργα γίνονται για εξοικονόμηση και αποθήκευση και επίσης επενδύσεις με δάνεια και ελάχιστες ή μηδενικές επιδοτήσεις. Το ταμείο ανάκαμψης έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και ένα μειονέκτημα που αφορά την χρονική λήξη του προγράμματος. Οι πράσινες επενδύσεις γίνονται με το 1/3 του φθηνότερου και πιο σύγχρονου λιγνίτη. Η πράσινη μετάβαση απαιτεί δεκάδες δισεκατομμύρια επενδύσεις. Που σημαίνει ότι απαιτεί εμπιστοσύνη. Έχουμε 30% αύξηση των πραγματικών επενδύσεων σε σχέση με τον τελευταίο χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του ο τ. αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «η Ευρώπη παραμένει διστακτική και άρα αναποτελεσματική. Η Ευρώπη πολιτικά είναι ανεπαρκής σε ότι αφορά την σύγκρουση στην Ουκρανία και ενεργειακά είναι ανασφαλής. Η ενέργεια ως βασικό αγαθό παραγωγής και επιβίωσης δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας. Για την Ευρώπη και για την Ελλάδα στην έναρξη της πράσινης μετάβασης έχουμε την ενεργειακή κρίση που μας γυρίζει πίσω. Το ταμείο ανάκαμψης μπορεί να είναι ευκαιρία αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν υπάρχει «Εξοικονομώ» για την επιχειρηματικότητα. Χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόπιστη πράσινη πολιτική. Οι επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη χρειάζεται και κράτος Δικαίου».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ κατάφερε να είναι σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν προηγουμένως. Το γεγονός ότι η ΔΕΗ άντεξε είναι γιατί έχει γίνει δουλειά το τελευταίο διάστημα. Το σχέδιο της ΔΕΗ είναι να κάνει μια πράσινη μετάβαση. Όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνει η απολιγνιτοποίηση. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να στηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση. Επίσης ακολουθούμε πολιτικές που έχουν συγκεκριμένους στόχους. Πέρα από την ενεργειακή κρίση υπάρχει και μια κλιματική κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ΑΠΕ».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος επισήμανε ότι «πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αντεπεξέλθουμε σε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε. Το 2014 με το 2019 ο ΔΕΔΔΗΕ αποεπενδυόταν. Επιταχύναμε την υλοποίηση των επενδύσεων. Στόχος είναι οι ΑΠΕ, η ανθεκτικότητα του δικτύου, η αυτοματοποίηση του δικτύου και συνολικά η βελτίωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Τρέχουμε με απίστευτη ταχύτητα. Έχουμε νέο κέντρο εξυπηρέτησης των καταναλωτών και φυσικά κρατάμε υγιείς και ασφαλείς τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες μας».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.