Για το εάν θα υπάρξουν στο μέλλον στοχευμένες παρεμβάσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ενεργειακής κρίσης ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Όσο διαρκεί η κρίση ειδικά στην ενέργεια, στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση θα έχει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σε ό,τι αφορά την κρίση στην ενέργεια» απάντησε ο κ. Οικονόμου ωστόσο την ίδια ώρα επεσήμανε πως «η στήριξη και το σχέδιο θα προσαρμόζονται δυναμικά στις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται που δυστυχώς προς το παρόν δεν φαίνονται αισιόδοξες».
Εν συνεχεία ξεκαθάρισε ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στην καθιέρωση επιβολής πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.
«Εμείς έχουμε ταχθεί από την αρχή υπέρ του πλαφόν στην τιμή χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου, όλου του φυσικού αερίου. Διότι θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα κομβικό σημείο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τιμής. Έχουμε ταχθεί υπέρ της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Και πάντοτε στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός, η ελληνική πλευρά- από την αρχή αυτής της κρίσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- βάζουμε τη στάθμιση και τον παράγοντα ότι τα μέτρα που εισηγούμαστε θα πρέπει κυρίως να αποσκοπούν στο πώς θα έχουμε περισσότερα οφέλη και όχι πως ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα σε εμάς που τα αποφασίζουμε και τα εφαρμόζουμε » σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος ρωτήθηκε για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το LNG όσον αφορά στο θέμα του φυσικού αερίου.
«Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις. Στις 9 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Εκεί με βάση και τις δικές μας προτάσεις και ό,τι άλλο κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου θα δούμε τι είναι εκείνο που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη λύση, να δώσει επιλογές πιο ουσιαστικές και πιο αποτελεσματικές ως προς την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας στα κράτη μέλη» απάντησε.
Και συνέχισε λέγοντας αναφορικά με την ατζέντα του αυριανού ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενέργειας ότι «οι προτάσεις που κατέθεσε σε προηγούμενο χρόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται πλέον στη βασική ατζέντα του Συμβουλίου Ενέργειας».
Σημείωσε ακόμη ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν και εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γερμανία. «Είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απαιτούνται πολιτικές και λύσεις στη μεγάλη κλίμακα. Στα μεγάλα προβλήματα και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε χρειαζόμαστε άμεσα περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», τόνισε.