Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν έκτακτες ενισχύσεις σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών άφησε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα αυξηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και εάν θα δοθεί κάποια επιπρόσθετη ενίσχυση είπε ότι “αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο απασχολεί τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δηλαδή τι κάνουμε με τις οικονομικά ευάλωτες οικογένειες και τις ενισχύσεις και τα επιδόματα που δίνουμε; Εκεί η πολιτική μας είναι η εξής: Μέχρι στιγμής στα τρία χρόνια αυτά που είμαστε, έχουμε δώσει τέσσερις φορές έκτακτες ενισχύσεις στους πιο ευάλωτους.
Έρχονται έκτακτες ενισχύσεις – Ποιους αφορούν
“Τι λέμε; Ότι πηγαίνουμε συγκεκριμένα, πηγαίνουμε με στόχο και πηγαίνουμε πάντα στην ενίσχυση του πιο ευάλωτου. Εκεί θα προχωρήσουμε όπου χρειαστεί με έκτακτες ενισχύσεις των πιο ευάλωτων. Και ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι; Εξ’ ορισμού είναι αυτοί που είναι και οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή αλλιώς παλαιότερα ΚΕΑ ” σημείωσε.
Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
Οι ωφελούμενες ομάδες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες είναι:
α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:
κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.
Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:
1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και
2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Η κρατική μέριμνα για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θωρακίζεται με το Άρθρο 21 του Συντάγματος.
Τα εισοδηματικά κριτήρια
Παρατίθενται, ενδεικτικά, περιπτώσεις με τα αντίστοιχα ποσά ανά κατηγορία:
Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το εξαπλάσιο του αντίστοιχου εγγυημένου ποσού, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της παρούσης. Το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Τα περιουσιακά κριτήρια
α. Ακίνητη περιουσία:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
β. Κινητή περιουσία:
- Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
- Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 14.400 ευρώ