Quantcast
Oktoberfest: 'Εσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Μόναχο από τη γιορτή της μπύρας - enikonomia.gr
share

Oktoberfest: ‘Εσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Μόναχο από τη γιορτή της μπύρας

δημοσιεύτηκε:

Για ακόμα μια χρονιά άνοιξε τις  πύλες του το Σάββατο στο ευρύ κοινό η πιο γνωστή και καθιερωμένη γιορτή του Μονάχου με επίκεντρο την μπύρα, το «Oktoberfest».

Μια παράδοση που κρατάει από το 1810: Ξεκίνησε ως εορτασμός του γάμου του πρίγκιπα της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’ με την πριγκίπισσα της Σαξωνίας Τερέζα και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως πανηγύρι με μουσική, χορό και αυτοσχέδιους αγώνες με άλογα, οι οποίοι όμως καταργήθηκαν από το 1960 και έπειτα, για να πάρει στην πορεία την μορφή που έχει σήμερα.

Παρόλο που το όνομά της παραπέμπει στον μήνα Οκτώβριο πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο με σκοπό να αποφευχθούν τυχόν άσχημα καιρικά φαινόμενα. Φέτος η γιορτή έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει σχεδόν 2 εβδομάδες μέχρι τις 4 Οκτωβρίου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Οι επισκέπτες, εκτός από την τεράστια ποικιλία μπύρας που μπορούν να απολαύσουν σε σκηνές χωρητικότητας 2-3.000 ατόμων, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τοπικά ήθη και έθιμα αλλά και ενδυμασίες μέσω ειδικών εκδηλώσεων και παρελάσεων.

Οικονομικά οφέλη

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα κίνητρα για την διεξαγωγή μιας τέτοιας εκδήλωσης δεν είναι καθαρά ψυχαγωγικά αλλά σαφώς και οικονομικά, με πάνω από 6 εκατομμύρια λάτρεις του δημοφιλούς ποτού να αναμένεται να ενισχύσουν και φέτος την γερμανική οικονομία.

Σύμφωνα με προβλέψεις πρόκειται να καταναλωθούν πάνω από 7 εκατομμύρια λίτρα μπύρας ενώ η τιμή ενός λίτρου μπύρας υπολογίζεται στα 10 ευρώ (ελαφρά αυξημένη από παλαιότερα).

Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως στο φεστιβάλ αυτό λαμβάνουν μέρος μόνο οι ζυθοποιίες του Μονάχου, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην Γερμανία να ενισχύσει την τοπική παραγωγή της και να προωθήσει τα εθνικά της προϊόντα. Τα οφέλη όμως από μια τέτοια διοργάνωση δεν σταματούν εκεί. Νέες θέσεις εργασίας προσφέρονται κάθε χρόνο σε πάνω από 12.000 άτομα, έστω και περιστασιακά, και αυξάνεται η κινητικότητα στα τοπικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα με βάση στοιχεία από τις εκδηλώσεις των περασμένων ετών, η πόλη καταγράφει από την γιορτή της μπύρας έσοδα ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από το ποσό αυτό περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ αφορούν καθαρά τα χρήματα που ξόδευουν οι τουρίστες κατά την διάρκεια της γιορτής ενώ τα υπόλοιπα δαπανώνται σε διανυκτερεύσεις, εστιατόρια, ταξί και αγορές προϊόντων και αναμνηστικών από τα γύρω μαγαζιά.

Κόστος και εμπόδια

Σαφώς όμως ένας τέτοιος μαζικός εορτασμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με υψηλά κόστη αλλά και με αρκετά προβλήματα.

Χιλιάδες είναι οι τόνοι του ξύλου που απαιτούνται για το στήσιμο των σκηνών και των χώρων υποδοχής των ενδιαφερόμενων καθώς και τα υλικά για την προετοιμασία των εθνικών ενδυμασιών που χρησιμοποιούνται στις παρελάσεις και των εδεσμάτων που προσφέρονται. Και όσον αφορά στα εμπόδια που μπορούν να δυσκολέψουν την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, το μεγαλύτερο από όλα μπορεί να θεωρηθεί η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ από την μεριά των τουριστών που οδηγεί σε ανεξέλεγκτες και καταστροφικές για την πόλη ενέργειες. Γύρω στα 7 με 8 χιλιάδες άτομα καταλήγουν ετησίως στο νοσοκομείο.

Για αυτό τον λόγο είναι αναγκαία κάθε χρόνο η συμβολή των αρμόδιων αρχών και έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένες ποινές και πρόστιμασε όσους προσπαθούν να διαταράξουν το χαρούμενο εορταστικό κλίμα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.